Хремата е често срещано оплакване в детска възраст, което може да доведе до редица проблеми. Тя настъпва при някои вирусни респираторни инфекции, но може да е резултат и от бактериална инвазия на носната кухина.

 

Преблемите, които произтичат от запушения нос и секрецията са свързани предимно с нарушение на рутинните дейности на детето – хранене, спане, игра. При бебетата хремата може да е сериозен проблем, тъй като поради някои анатомични особености, свързани с кърменето (като по-големият език), те дишат предимно през носа.


 

Продължителната хрема може да доведе до някои усложнения. Такива са разпространение на инфекцията по съседство – към средното ухо, синусите, горните и долни дихателни пътища.

 

Разграничаването на вирусна от бактериална причина за хремата е важно, тъй като терапевтичният подход се различава. При вирусна етиология често секрецията от носа е обилна, водниста, а впоследствие се сгъстява и може да придобие мръсно бял до жълтеникав цвят. В тези случаи често са налице и други оплаквания, като леко повишена температура, общо неразположение, лека кашлица, намаляване на апетита.

 

Гъстият, слузно-гноен секрет с жълт до зелен цвят, обикновено говори за бактериална инфекция. В тези случаи също може да са налице общи оплаквания, в зависимост от това дали инфекцията е локализирана в носа или се е разпространила и по съседство.

 

Какво да правим?

Един от най-често използваните методи за справяне с хремата при малките деца е промивката на носните ходове с физиологичен или хипертоничен разтвор. Той може да е под формата на капки или спрей за нос. При малките деца, които не могат да издухат секретите, е необходимо непосредствено след промивката, те да бъдат отстранени с помощта на аспиратор. Важно е това упражнение да се прави по няколко пъти на ден и особено преди хранене на детето и преди сън. Избягвайте използването на разтвори, съдържаши етерични масла, особено при деца на възраст под 2 години.

 

NEWS_MORE_BOX

 

За да се подобри сънят на детето, може да го сложите да спи под лек наклон. Това може да стане чрез поставяне на възглавница под матрака на леглото, например. Така секретът от носните ходове по-лесно се дренира и детето спи по-спокойно.

 

Давайте течности на детето. По този начин се подпомага втечняването на секрета и по-лесното му дрениране. Обикновено оплакванията преминават в рамките на 7-10 дни. Ако хремата се задържи по-дълго от този период е възможно да се касае за бактериална причина. В този случай се препоръчва да се вземе носен секрет. Ако се установи конкретен бактериален причинител лечението може да продължи с подходящо антибиотично локално средство.

 

Какви са най-честите усложения, които се наблюдават?

  • Остър отит. Поради по-късата и широка Евстахиева тръба при детето, инфекциите от носоглътката лесно преминават към средното ухо. В тези случаи детето става много неспокойно, появява се температура, отказ от храна, кашлица. Детето може да се опита да докосне или дръпне ухото си.
  • Синузит. Инфекцията от носа лесно преминава към синусите, поради факта, че епителът, който постила носната кухина, преминава и към тях. При хрема с давност над 10 дена се счита, че почти винаги са засегнати и синусите.
  • Инфекция на горните дихателни пътища. От носа патогенните причинители лесно достигат до фаринкса и тонзилите, предизвиквайки възпалителен процес. Симптомите включват болки и сухота в гърлото, фебрилитет, намален апетит, кашлица, гадене, повръщане, отпадналост.

 

Лечението зависи от конкретното усложнение и от това дали инфекцията е вирусна или бактериална. В последния случай може да се наложи провеждане и на антибиотично лечение в зависимост от най-честия причинител.