Хремата и запушеният нос се превръщат в неразделна част от ежедневието на детето, посещаващо детска ясла или градина. Оплакванията могат да бъдат толкова чести, че да изглежда, че детето почти не оздравява и „непрекъснато е с хрема”. Причините за този най-чест симптом в детска възраст са: вирусните респираторни инфекции, алергичните заболявания и бактериалните суперинфекции. (Към първа част от материала...)

 

Има ли значение видът на секрета?


 

В началото на вирусната инфекция обикновено секретът от носа е с водниста консистенция, прозрачен или белезникав на цвят. Тогава обаче детето е най-заразно за околните, тъй като отделя голямо количество вирусни инфекциозни агенти в околната среда. След няколко дена секретът се сгъстява, придобива мръснобял, жълтеникав или зеленикав цвят. Това в съпроводено и с отзвучаване на останалите симптоми, съпътстващи вирусната респираторна инфекция (отпадналост, безапетите, кашлица, повишена температура и други).

 

Ако обаче хремата се зъдържи повече от 10-14 дни и цветът е зеленикав, слузно-гноен, тогава може да става въпрос за наслагване на бактериална суперинфекция. Обикновено това се съпровожда с влошаване в състоянието на детето, поява на повишена температура, главоболие, кашлица, лош дъх от устата и други. Счита се, че хрема, която продължава повече от 14 дни почти със сигурност е засегнала и синусите. В този случай се налага детето да бъде прегледано и да се прецени нуждата от започване на антибиотично лечение.

 

Кога детето е заразно?

 

Вирусите се отделят при кихане и кашляне в околната среда, т.е. механизмът на предаване на инфекцията е въздушно-капков. В зависимост от причинителя на заболяването може да има някои разлики, но най-общо детето е заразно 2-3 дни преди появата на симптомите и 2-3 дни след това, т.е. детето отделя вирусни агенти в околната среда още преди да се е разболяло.

 

Как се разпространява инфекцията?

 

Това се случва много лесно в затворените колективи, като детски градини и ясли при:

 • „Бъркане” в устата и носа и след това пипане на околните предмети и играчки;
 • Ползване на общи играчки и предмети, които се предават от едно дете на друго;
 • Кашляне и кихане без покриване на устата и носа;
 • Целуване;
 • Нередовно проветряване на помещенията;
 • Нередовно миене на ръцете;
 • Недобра дезинфекция на помещенията.

 

 Как да предпазим детето от често боледуване?

 

Колкото и банално и просто да звучат някои от правилата, спазването им не само, че може да редуцира честите боледувания, но и изггражда добри хигиенни навици на дететго занапред.

 • Научете детето да киха и кашля като покрива устата и носа си с лакът. Друг вариант е използването на еднократни кърпички, които после да бъдат веднага изхвърлени.
 • Мийте ръцете често. Ако това е невъзможно, използвайте мокри кърпички и задължително дезинфектант.

 

NEWS_MORE_BOX

 

 • Проветрявайте често помещенията. Свежият и чист въздух намалява количеството на вирусите и бактериите в помещението.
 • Закалявайте детето. Това подсилва имунитета и подобрява защитните сили на организма.
 • Давайте колкото се може повече плодове и зеленчуци под формата на салати, фрешове и други. Менюто трябва да е достатъчно разнообразно, задължително да има месно хранене и поне веднъж седмично риба.
 • Научете детето да не използва едни и същи прибори за хранене и чаши с другите деца.

 

Кога детето трябва да остане в къщи?

 

Това зависи от детското заведение. Така или иначе не съществуват ясни критерии, а всичко зависи от преценката на персонала. Все пак това дали детето трябва да посещава детска градина с хрема зависи по-скоро от общото му състояние, отколкото от вида и цвета на хремата. Акото не се чувства добре, отпаднало е, раздразнително е, не се храни добре, тогава трябва да бъде спряно от детска градина независимо от вида на хремата.

 

Истината е, че децата боледуват при започване на детска градина без значение дали филтърът е стриктен или не е. Причината е, че още преди появата на симптомите детето започва да отделя вируса в околната среда и заразява останалите. Спирането му от градина след появата на симптомите не осигурява съществена защита на останалите деца.