Осигуряването на качествена и разнообразна храна безспорно е предпоставка за отглеждане на здраво дете. Неслучайно все по-често се говори за принципите на здравословното хранене по време на бременността и в първите години от живота. Счита се, че това оказва съществено влияние в краткосрочен, но и в дългосрочен аспект за предразположението на детето към редица заболявания. Всъщност, храненето през целия живот на човек има пряко отражение върху здравословното му състояние.


В настоящия материал ще разгледаме принципите на здравословното хранене при детето в предучилищна и училищна възраст, когато децата започват да проявяват своите хранителни предпочитание и често се определят като „злояди”.


Менюто на детето трябва да отговаря на следните изисквания, които отразяват неговия бърз метаболизъм, високата физическа активност, спецификите на растежа и други:


  • Да осигурява всички необходими хранителни вещества, т.е. менюто да е пълноценно;
  • Енергийният състав да отговаря на нуждите за определената възраст;
  • Да съдържа хранителни продукти, които детето консумира с удоволствие;
  • Да се приготвя бързо и да е икономически изгодно;
  • Да съдържа също и някои „екстри”, като сладки неща.

Създаването на такова „идеално” меню невинаги е лесно, но е предпоставка за отглеждане на едно здраво и рядко боледуващо дете.

 

Задължително храната на детето трябва да съдържа целия набор от хранителни вещества  - белтъци, въглехидрати, мазнини, всеки от които има своето важно значение. При съставяне на пълноценно меню обикновено не е необходимо даването на допълнителни хранителни добавки, витамини и имуностимулатори със спорен състав и ефект. 


По-долу в таблицата са представени дневните или съответно седмичните нужди на детето спрямо възрастта му.

 

Хранителен продукти, които съставляват 80% от енергийните нужди Мерна единица

 Количество спрямо възрастта

 

4-6 години 7-9 години 10-12 години 13-14 години
Напитки, включително вода  мл/ден  800 900 1000 1200
Хляб, житни продукти  г/ден 70 200 250 280
Картофи, ориз, паста     г/ден 120 140 180 200
Зеленчуци  г/ден 180 200 230 250
Плодове  г/ден 180 200 230 250
Мляко или млечни продукти*    мл/ден 350 400 420 450
Месно, месни продукти    г/ден 45 55 65 75
Яйца бр/седмица 2 2 2-3 2-3
Риба г/седмица 100 150 180 200
Масло/олио     г/ден 25 30 35 35
           
Хранителни продукти, които съставляват 20% от енергийните нужди   Мерна единица 4-6 години 7-9 години 10-12 години 13-14 години
           
Например Сладкиши    г/ден до 50 до 50 до 80 до 80
Захар, мармалад   г/ден до 10 до 10 до 20 до 20

*100 мл мляко по калциево съдържание отговаря на 30 г сирене  

 

Хранителните продукти в първата част от таблицата трябва да осигуряват 80% от дневните енергийни нужди. Останалите 20% са за „любимите сладки неща”, които могат да присъстват в менюто, но в никакъв случай не трябва да преобладават.


Представените количества са ориентировъчни и показват големи вариации от дете до дете, в зависимост от скоростта на растеж, физическата активност, здравословното състояние и т.н.


По-долу ще разгледаме подробно основните хранителни продукти и техния състав.


1. Въглехидрати

Тук се отнасят т. нар. сложни въглехидрати – хляб, житни прокутки, картофи, ориз, паста и други. Те представляват основният енергиен източник за организма.

 

В пълнозърнестите хранителни продукти се съдържат и повече витамини, сред които – витамини от група В (В1, В6), както и микроелементи – желязо, магнезий. Освен това те съдържат и баластни вещества (влакнини), протеини и ненаситени мазнини. Поради тази принична е важно поне половината от консумираните въглехидрати да са пълнозърнести. Така например пълнозърнестият хляб е особено подходящ, а децата често го приемат добре.

 

От друга страна детските закуски тип „корнфлейкс” са силно обработени и могат да съдържат до 40% захар. Поради тази причина те не са подходящи за всекидневна консумация. 

 

Към основното меню следва да присъстват още картофи, ориз, паста, които могат да са като гарнитура. Поради тяхното естество те са сравнително бедни на мазнини, освен ако не се отнася за пържени картофи например. Те съдържат също калций, витамин С, протеини. Обикновено децата ги консумират с удоволствие, затова те често са неразделна част от менюто.


Следва продължение...