При почти всички бозайници новороденото получава до 1 час след раждането кърма в пълен обем. При хората обаче нещата не стоят по този начин. Няколко дни след раждането новороденото дете трябва да разчита повече на собствените си резерви, отколкото на външния прием. В този период бебето изразходва натрупаният в черния дроб гликоген, който представялва около 1% от теглото при раждането. Гликогенът представлява полизахарид, изграден от молекули глюкоза. Той се натрупва в черния дроб и мускулите и служи като енергиен резерв за организма. При повишени енергийни изисквания се активират запасите от гликоген и се осигурява необходимата енергия.

 

Какво представлява коластрата?


 

За да се стимулира лактацията, е необходимо новороденото да се постави на гърдата скоро след раждането. Обикновено производството на кърма започва на 2-3 ден след раждането.

 

Първото мляко, което се отделя от млечните жлези, се нарича коластра. Тя е богата на протеин, на което се дължи по-гъстата й консистенция и жълтеникавият й цвят. Поради все още незрялата храносмилателна система на децата в тази възраст, коластрата осигурява необходимите хранителни вещества в малък обем и концентрирана форма. Освен това тя съдържа лимфоцити и антитела, както и активни съставки като лактоферин, лизозим, лактопероксидаза. Те осигуряват защитата и енергийните потребности на младия организъм. Коластрата се отделя в първите няколко дни от раждането, като постепенно след петия ден се замества първоначално от преходно мляко, а впоследствие и от зряло мляко.

 

В първите няколко дена след раждането новороденото приема до 100мл храна дневно. Ритъмът и интервалите на прием на майчина кърма в този период са много индивидуални и показват големи различия при отделните новородени.След една седмица бебетата си изграждат навици на хранене, като се хранят между шест и девет пъти дневно. В този период те приемат около 80-90 мл кърма на хранене.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Колко е достатъчно?

 

Поради недостатъчното хранене в началото новородените губят от теглото си. Това обикновено е физиологичен процес и продължава първите няколко дни. Счита се, че детето получава достатъчно храна, ако в края на първата седмица теглото му вече не намалява, а в края на втората седмица от раждането то започне вече да наддава.

 

При здравите новородени необходимото количеството храна се изчислява по правилото на Финкелщайн: (възраст на детето в дни минус 1)х60мл. Това обаче е само ориентировъчен метод, като се наблюдават известни различия между отделниете кърмачета. Между храненията на новородените не трябва да се предлагат допълнителни течности, тъй като това може да потисне апетита им, както и да понижи производството на кърма при майката.

 

При недоносени, хипотрофични новородени, както и при новородени от майки-диабетички много често коластрата не успява да осигури необходимия обем течности и хранителни вещества, тъй като тези кърмачета имат повишени енергийни нужди. В тези случаи се налага дохранване на децата с формула за новородени с цел избягване на дехидратацията и хипогликемията, към които те са склонни.

 

В случай, че майката не иска или не може да кърми бебето, се прибягва до хранене с адаптирано мляко. Някои автори препоръчват новороденото да се храни на поискване, като постепенно се повишава количеството на предлаганото мляко. Целта е в края на първата седмица детето да приема кърма или адаптирано мляко в количество от 1/5 до 1/6 от телесното си тегло. Здравото кърмаче приема необходимото му количество майчино мляко в първите 15 минути от кърменето. За това не се препоръчва то да продължава повече от 20 минути.