Значителното понижаване на кръвната захар - хипогликемия, при деца може да се наблюдава в резултат на непълноценно хранене, неправилна инсулинова терапия при диабет тип 1, рязко повишаване на физическата активност и други.

 

Глюкозата е основният източник на енергия за мозъка и тялото. Нормалните граници на кръвната захар са около 70 до 140mg/dL. Малки изменения в нейните нива могат и да не доведат до появата на характерни симптоми. Много ниските нива на глюкоза, от друга страна, биха могли да причинят сериозни нарушения, които изискват незабавни медицински грижи.


 

Първоначалните симптоми на хипогликемия включват:

 • Треперене;
 • Повишена сърдечна честота;
 • Бледа и изпотена кожа;
 • Главоболие;
 • Замъглено зрение;
 • Повишено чувтсво за глад;
 • Замаяност;
 • Умора;
 • Поява на кошмари и внезапно събуждане от сън.

При по-тежките случаи на хипогликемия се появяват симптоми като:

 • Липса на ориентация и объркване;
 • Гърчове;
 • Липса на отговор при повикване.

Дългосрочните последици от хипогликемията включват понижаване в размера на главата, понижаване на когнитивните способности и специфични промени в мозъчните структури, които могат да се наблюдават с помощта на ядрено-магнитен резонанс. Поради тази причина разпознаването и своевремнните адекватни реакции при хипогликемия са от особено значение.

 

Как да се справим с хипогликемията?

Третирането на хипогликемията зависи от симптомите, възрастта и общото здравословно състояние на детето. При деца с диабет целта на лечението е да се поддържа безопасно ниво на кръвната захар. Постигането на добър контрол се осъществява чрез често тестване на нивата на кръвната захар, ранно разпознаване на симптомите и навременно лечение.

 

За бързо справяне с хипогликемията се препоръчва консумация на хранителни продукти, съдържащи захар, като портокалов сок, кола, сладък бонбон или крем, както и мед. Намазването на мед по букалната лигавица осигурява бързото усвояване на захарите и повишването на техните нива в кръвта. За тази цел се използват и специални гелчета, съдържащи глюкоза.

 

Противопоказан е приемът на въглехидратни храни с високо съдържание на протеини, като мляко или ядки. Те биха могли да повишат инсулиновия отговор и следователно допълнително да понижат нивата на кръвната захар.

 

При сериозна хипогликемия детето се нуждае от незабавно медицинско лечение. В тези случаи може да се наложи инжектирането на хормона глюкагон, който бързо повишава нивата на глюкоза в кръвта. При невъзвможност за перорален прием на хранителни продукти се налага незабавна хоспитализация, където да се постигнат оптимални нива на глюкоза в кръвта.

 

Референции:

https://emedicine.medscape.com/article/921936-overview?icd=login_success_email_match_norm#showall

https://kidshealth.org/en/parents/hypoglycemia.html

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8366517/

https://www.childrensomaha.org/department/endocrinology-diabetes/diabetes-patient-education/hypoglycemia-what-should-you-do-if-your-child-has-low-blood-sugar/

https://www.childrenscolorado.org/conditions-and-advice/conditions-and-symptoms/conditions/pediatric-hypoglycemia/

https://www.stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=hypoglycemia-in-children-90-P01960