Хроничната хипервитаминоза А, настъпва при продължително завишен прием на витамин А (ретинол или ретинилови естери), обикновено, за да се развие са необходими от няколко седмици до няколко месеца. Основната причина за развитието на това състояние е свръхприема на витамин А, от хранителни добавки или небалансиран диетичен режим с прекомерна консумация на животински продукти - черен дроб, бъбреци.


Токсичността на витамина се регистрира при деца и възрастни с продължителен дневен прием от 6,000 µg и 15,000 µg съответно. Предвид липсата на антидот, превенцията на тази хипервитаминоза е от изключително значение.

Какви са симптомите?


Ежедневният прием на витамин А от организма е изключително важно да става в умерени количества, съобразени с препоръчителните дози за съответната възраст. Свръхприем на витамина, било то като еднократна екстремно висока доза или продължително приемане на по-големи количества от препоръчаните, има токсичен ефект и нарушава нормалното функциониране на организма.


Препоръчителните дози на витамин А в различните възрастови групи са:

 

  • От 0 до 6 месеца-400µg/на ден;
  • От 7 до 12 месеца-500 µg/на ден;
  • От 1 до 3 години -300 µg/на ден;
  • От 4 до 8 години-400 µg/на ден;
  • От 9 до 13 години-600 µg/на ден;
  • От 14 до 18 години-900 µg-момчета, 700 µg/на ден-момичета;


Подострата или хронична токсичност

Изявява се с главоболие, повръщане, анорексия, суха, лющеща се и сърбяща кожа, себорейни лезии, фисури по устните ъгли, оплешивяване, костни аномалии, уголемени слезка и черен дроб, двойно виждане, повишено вътречерепно налягане, раздразнителност, ограничени движения, ступор, сухота на лигавиците, лющеща се кожа на дланите и стъпалата.


При рентгенография на дълги кости се установяват зони на задебеляване в епифизарните зони. 


От кръвните изследвания са завишени серумните стойности основно на ретиниловите естери. Те се съдържат в липопротеините, които участват в изграждането на клетъчните мембрани. Това води до нарушаване на клетъчните мембрани и се изразява в завишение на чернодробните ензими в плазмата. Може да се достигне до хиперкалциемия и/или чернодробна цироза.


При малките деца токсичността на витамин А, се изразява с повръщане на фонтан, анорексия, сърбеж и ненаддаване на тегло.

 

Остро настъпила хипервитаминоза А

При еднократна консумация на голямо количество (30-60 мг), може да доведе до гадене, повръщане и сънливост. По-рядко се наблюдават симптоми предполагащи мозъчна псевдотуморна формация - двойно виждане, оток на папилите, пареза на лицеви нерви.

 

Витамин А и бременност

Тежки вродени малформации, в резултат на повишен прием на витамин А по време на бременността се срещат рядко. Обикновено настъпват, по време на първи триместър, когато майката консумира големи количества под формата на добавки за лечение на акне или злокачествени заболявания. Повишава се честотата на спонтанните аборти (>20%) и вродените дефекти - краниофациални аномалии. Американската агенция по храните и лекарствата (Food and Drug Administration-FDA), се опитва да редуцира нивото на тези вродени дефекти, като препоръчва ограничения при изписването на витамин А, на жени в детеродна възраст.


Повишеният прием на каротеноиди не води до токсични ефекти, но може да причини жълтеникаво оцветяване на кожата - каротенодермия. То отминава при редуциране приема на каротеноиди. Деца с подлежащи чернодробни заболявания, захарен диабет или хипотиреоидизъм са по-податливи.
 

В заключение, за нормалното функциониране на детския организъм е от изключително значение балансираното хранене, включително и адекватният прием на микронутриенти. При избор на хранителни добавки трябва да са съобразени с възрастта на с препоръчителния дневен прием за възрастта на детето. Най-често хипервитаминоза А може да се наблюдава при неадекватен прием на хранителни добавки в тийнейджърска възраст.