Хипертонията е известна като високо кръвно налягане, и макар че е характерна за по-възрастни хора, в последните пет години взима заплашителни размери и сред децата. Наблюдават се нива на 3,5% дори до 5% деца с хипертония. Това води дори до възникване на атеросклероза в детска възраст.


Хипертонията трудно се установява при деца, защото при тях трудно се измерват стойностите на кръвно налягане, а и те не стабилни. Медицината вече е взела мерки и се продават специални апарати за измерване на артериалното налягане при деца.


Причини за хипертония в ранна детска възраст
На първо място - затлъстяване, следвано от бъбречните заболявания. При тях хипертонията е свързана със задръжката на натрий. Друга причина за възникването на високо кръвно налягане, са сърдечносъдовите заболявания - както те водят до повишаването му, така и то от своя страна води до възникването им. Ако е увеличен минералкортикоидният ефект, което се дължи на увеличено количество алдостерон и кортизон, тогава пък възникват болести на сърдечносъдовата система.Ендокринните заболявания също са причина за хипертония. В комбинация с нея засягат щитовидната, паращитовидната и надбъбречната жлези.
Наследствеността също е ключов фактор за възникване на хипертония при децата. При родители - хипертоници, в повечето случаи и децата страдат от хипертония.

NEWS_MORE_BOX

 


Напоследък причина за хипертония сред младото население е приемът на хапчета срещу забременяване от девойки и млади жени, хапчета за отслабване, тютюнопушене, употребата на различни токсини и наркотични вещества.


Съществуват някои симптоми, които могат да ни наведат на мисълта за хипертония при детето, но в много случаи тя протича без съпътстващи симптоми. Все пак е хубаво да следим дали детето често се оплаква от главоболие, дали често му се гади и повръща, има ли силни кръвотечения от носа. Разбира се, такива симптоми съпътстват и много други заболявания и състояния, но най-точният начин за избягване на дадено заболяване, е профилактиката и проследяването на кръвното налягане при съмнения за хипертония.