Хидроцеле представлява натрупване на течност между обвивките на тестиса или по протежението на фуникулус сперматикус. Може да засегне единия или двата тестиса, които на външен вид изглеждат уголемени. Обикновено подуването създава дискомфорт, но не предизвиква болка. Въпреки, че хидроцелето се среща по-често при новородени, в някои случаи може да засеге и възрастните.

 

Каква е причината?


По време на вътреутробното развитие тестисите се намират в коремната кухина. Около раждането започва десцензусът на тестисите към скротума, в резултат на което понякога остава отворена комуникацията между коремната кухина и тестисите. Това става причина за натрупване на течност и развитие на хидроцеле. Състоянието се наблюдава често при новородените деца, като в някои случаи може да се съпровожда и с ингвинална херния.

 

Хидроцеле, което настъпва след тази възраст, може да се дължи на контузия или да е вследствие от операция в областта на скротума.

 

Инфекциозни и възпалителни заболявания, обхващащи тестисите, също могат да бъдат причина за развитие на хидроцеле.

 

Друг вид хидроцеле е това, което засяга фуникулус сперматикус. Последният се състои от вас деференс, артерии, вени, мускул, лимфни съдове. Този вид хидроцеле се разполага по-високо. Обикновено се резорбира в първите няколко месеца след раждането, най-късно до втората година на детето. То може да бъде погрешно определено като ингвинална херния.

 

Какви са симптомите?

Обикновено хидроцелето не предизвиква оплаквания. При огледа може да се забележи подуване и уголемяване на скротума. Ако има някаква симптоматика, това може да включва болка, подуване или зачервяване на тестисите, както и чувство на натиск в основата на пениса.

 

Как се диагностицира?

Обикновено диагнозата се поставя при преглед на скротума. Част от диагностичния процес може да се включва трансилюминация, при която през всеки тестис се пропуска светлина. По този начин се проверява за наличие на солидни образувания, които насочват към друго заболяване (например туморен процес). Тъй като при хидроцелето в обвивките на тестисите се натрупва течност, те пропускат свободно преминаващата светлина, докато при наличие на туморна маса светлината не преминава свободно.

 

Друг метод за диагностициране е ултразвуковото изследване на тестисите – неинвазивен метод с достатъчна информативна стойност.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Какво е лечението?

Обикновено хидроцелето не е опасно и се лекува само ако предизвиква болка или дискомфорт или нарушава кръвоснабдяването на пениса. Лечение не се налага, ако размерът на засегнатия тестис намалява или не се променя. В тези случаи организмът абсорбира течността от обвивките и настъпва самоизлекуване. Това се наблюдава често при децата, като хидроцелето отшумява до втората година.

 

Възможно е аспириране на течността с помощта на игла, но в тези случаи състоянието често рецидивира и в крайна сметка се стига до хирургична интервенция. При нея през коремната стена или скротума се дренира натрупаната течност. След това се затваря комуникацията между коремната кухина и скротума, за да не се допусне в бъдеще рецидив на състоянието.

 

Какви са усложненията?

Дългосрочната прогноза е много добра, ако хидроцелето не е съпроводено с друго подлежащо ззболяване. След хирургична интервенция обикновено не се наблюдава рецидив освен в някои от случаите на голямо хидроцеле. Фертилитетът не се засяга.