Херпангината засяга най-често децата от 1- до 7-годишна възраст. Това вирусно инфекциозно заболяване има пик на разпространение през лятото и есента.

 

Заболяването се характеризира с появата на мехурчета с големина 2-3 мм в задната част на устната кухина. На външен вид те изглеждат като мехурчетата на лабиалния херпес. Характерно е, че са силно болезнени, което нарушава гълтането, а оттам и храненето на детето. Отказът от прием на течности и храна може да доведе до сериозно обезводняване, което в някои случаи е и причина за хоспитализация.


 

1. От какво се причинява херпангината?

Причинителят е Коксаки-А вирус, който поразява единствено хората. Той принадлежи към групата на ентеровирусите. Те са устойчиви във външна среда и спрямо химични дезинфектанти. Заразоносителството се среща при около 10% от децата до 2-месечна възраст и до 90% от децата на 2-годишна възраст.

 

Децата се заразяват по алиментарен път – от замърсена вода и хранителни продукти, както и по въздушно-капков път. Първоначално вирусните частици се размножават в гърлото и стомашно-чревния тракт, като предизвикват описаните по-горе оплаквания, както и коремни болки, гадене, а понякога и повръщане.

 

Много рядко те преминават в кръвообръщението, засягайки по-далечни органи. В това отношение е опасно преминаването на вирусите към мозъчните обвивки и мозъка

2. Какви са симптомите на инфекцията?

Оплакванията започват от 2 до 6 дни след инфектирането и включват повишена телесна температура, която може да достигне стойности 39-40 градуса, отпадналост и увреждане на общото състояние.

 

В областта на фаринкса се наблюдава хиперемия и оток в резултат от възпалението. След кратко време на това място се появяват и малките мехурчета, които по-късно се превръщат в болезнени язвички. Подчелюстните лимфни възли често са увеличени и леко болезнени.

 

Заболяването обикновено се самоограничава в рамките на около 2 седмици. През този период повишената температура и токсико-инфекциозният синдром могат да се задържат за различен интервал от време.

 

3. Какво е лечението?

Обикновено лекарят може да разпознае заболяването в самото му начало по типичната клинична картина. За херпангината не съществува етиологично лечение. Възможно е обаче прилагане на определени мерки, които да облекчат оплакванията:

  • При приготвянето на храна избягвайте силно пикантните и кисели подправки.
  • Важно е да давате на детето достатъчно количество течности с цел избягване на обезводняването. Това включва мляко, айран, больон, супа, каша. Избягвайте плодовите сокове, защото те могат да предизвикат неприятна болезненост.
  • Три пъти дневно правете на детето гаргара с хладък градински чай или чай от лайка. Това помага срещу възпалението и болката.

 

NEWS_MORE_BOX

 

  • Пчелният мед също облекчава болката и потиска възпалението.
  • При много силни болки се прибягва до употребата на локални лекарствени препарати, както и системни противовъзпалителни средства, като парацетамол и ибупрофен.

 

4. За какво да внимаваме?

  • Появата на жълтеникави налепи върху сливиците говори за насложена бактериална инфекция. В този случай е необходимо да потърсите лекар, който да прецени необходимостта от предписването на антибиотик.
  • Появата на главоболие, вратна скованост и замаяност са признаци за разпространяване на инфекцията към централната нервна система. В този случай също е необходима консултация с лекар.
  • Появата на признаци на обезводняване, като рядко уриниране, жажда, отпадналост.