Какво представлява херпангината?

 

Херпангината е едно от често срещаните вирусни заболявания в детска възраст. Характеризира се с появата на малки ранички, наподобяващи мехурчета по задната част на устната кухина. Инфекцията може да предизвика внезапна температура, главоболие, болки в гърлото, във врата.


 

Херпангината наподобява болестта ръка-крак-уста – друго вирусно инфекциозно заболяване, засягащо често децата. Двете болести се предизвикват от ентеровируси, които са голяма група инфекциозни причинители, засягащи не само храносмилателната система, но и редица други органи.

 

Причинителят на херпангината е най-често Коксаки-вирус. Той има висок контагиозен индекс и се разпространява често сред деца в затворени колективи – училища и детски градини. Най-застрашени са тези на възраст под 5 години.

 

Децата са най-заразни в първата една седмица от инфекцията, когато активно отделят вируса в околната среда. Вирусът се разпространява по фекално-орален и въздушно-капков път. Попаднал върху предмети от околната среда, той остава активен в продължение на няколко дни.

 

Какви са симптомите?

 

Те могат да варират по степен на изява, като най-често включват: внезапно повишаване на температура, болки в гърлото и трудно преглъщане, главоболие, подути лимфни възли, болки във врата, намален апетит, повишено слюноотделяне (лигавене) при кърмачета, повръщане (по-често при кърмачета).

 

Малките ранички в дъното на устната кухина започват да се появяват в първите два дни след началото на инфекцията. Те са светли на цвят с червени очертания. Обикновено преминават в рамките на около седмица.

 

Поради повишената температура и отказа от прием на храна и течности, е възможно при детето да се появят признаци на дехидратация. Това са сухи и напукани устни, по-малко количество урина, която става по-тъмна, повишена жажда, хлътнали в орбитите очни ябълки, плач без сълзи.

 

Как се поставя диагнозата?

 

Не е необходимо провеждането на специфични изследвания. Диагнозата е клинична – поставя се след подробна анамнеза и преглед на детето.

 

Какво е лечението?

 

То е симптоматично. Основната цел на терапията е да се овладее болковият симптом. Медикаментозното лечение зависи от клиничното състояние на детето, възрастта и други. Не е необходимо предписване на антибиотик, тъй като заболяването се предизвиква от вируси. Лекуващият лекар може да предпише:

  • Нестероидно противовъзпалително средство, като ибупрофен. То ще облкчи болката и ще понижи температурата. Не се препоръчва даване на аспирин в детска възраст, тъй като приемът му се асоциира с повишен риск от развитие на синдром на Рей.

 

NEWS_MORE_BOX

 

  • Локални обезболяващи средства под формата на спрей, гел, вода за уста. Те също облекчават болката и дискомфорта.
  • Повишен прием на течности. Важно е детето да приема достатъчно количество течности, колкото повече, толкова по-добре. Препоръчва се те да са студени, тъй като това също води до облекчаване на възпалението. Избягвайте даването на сок от цитруси, тъй като той може да доведе до засилване на болката.

 

Нужни са няколко дни, около една седмица, докато отминат оплакванията и се подобри общото състояние на детето.

 

Каква е превенцията?

 

Най-добрият начин за предпазване е спазването на добра лична хигиена и ограничаване на контактите с болни лица. Мийте Вашите ръце и тези на детето преди всяко хранене и след ползване на тоалетната.

 

Грижите за дете с херпангина изискват също спазване на някои правила. Редовно измивайте ръцете си, почиствайте старателно всички повърхности и играчки с дезинфектант. Така ще предотвратите разпространението на заболяването. Освен това, ако детето боледува от херпангина, не трябва да посещава детски заведения до отшумяване на симптомите.