Черният дроб е важен паренхимен орган, който е разположен в горния десен квадрант на корема. Част от многобройните му функции включват производство на протеини, които вземат участие в процеса на кръвосъсирването, транспорта на липиди, участва в процеса на складиране на въглехидрати като енергиен резерв, пречиства кръвта от различни отпадни продукти на обмяната и метаболизира приетите от организма медикаменти.

 

Обикновено долната граница на черния дроб се простира до ръба на ребрената дъга. При инспириум куполът на диафрагмата се смъква надолу, белият дроб се разтяга и избутва черния, така че ръбът му може да се палпира под нивото на ребрената дъга.


 

Хепатомегалията е медицински термин, с който се обозначава увеличение на черния дроб и обикновено е признак на патологичен процес, развиващ се в самия орган или извън него.

 

Какви могат да бъдат причините за хепатомегалията?

Причините за увеличение размерите на черния дроб са многообразни и често комплексни. По-долу са изброени някои от по-често срещаните:

 

1. Вирусен хепатит

Вирусният хепатит представлява инфекциозно заболяване, което се характеризира с възпаление на чернодробната тъкан. То е често срещана причина за хепатомегалия в детска възраст. Заболяването се предизвиква от вирусни агенти. Най-често това са хепатитните вируси А, B, C, D и Е. Други вирусни агенти, които могат да поразят хепатоцитите, предизвиквайки хепатомегалия, са Епщайн-Бар вируса (предизвикващ инфекциозна мононуклеоза), аденовирусите, парвовируса.

 

Основните симптоми при хепатомегалията, която е резултат от вирусна инфекция, включват: повишена телесна температура, гадене, повръщане, болки в корема, обща слабост, пожълтяване на кожата и склерите.

 

При децата с вирусен хепатит обикновено в края на острата фаза хепатомегалията претърпява обратно развитие и черният дроб възвръща първоначалните си размери.

 

При хронифициране на процеса хепатомегалията се задържа продължително време. В този случай намаляване размерите на черния дроб е свързано с атрофията на органа и настъпване на необратими изменения в чернодробната тъкан.

 

2. Метаболитни заболявания

Хепатомегалията може да е симптом на метаболитно заболяване у детето. Метаболитните заболявания са голяма група нарушения на обмяната на веществата. При тях най-често е нарушена синтезата на определен ензим, в резултат от което се блокира определена верига от метаболитни реакции.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Пример за такъв тип нарушение е тирозинемията. В организма липсва ключов ензим, отговорен за обмяната на тирозина. Това предизвиква натрупване на веществото в хепатоцитите, където се извършва метаболизма му. В резултат настъпва хепатомегалия.

 

Друго нарушение, предизвикващо увеличаване на черния дроб, е увреждане метаболизма на захарите. Черният дроб има основна роля в складиране на въглехидрати с цел енергиен резерв, така че всяко нарушение в този процес води до натрупване на метаболити в клетките му. Такива нарушения са гликогенозите. При тях се прекъсва процесът на превръшане на гликоген в глюкоза. Гликогенозите са група наследствени заболявания, протичащи по различен начин, в зависимост от вида на ензимния дефект.

 

3. Сърдечна недостатъчност

Хепатомегалията може да бъде и знак за сърдечна недостатъчност при децата. При това заболяване сърцето не може да изпомпва ефективно кръвта в артериите. В резултат от това настъпва застой във венозната система. Черният дроб не е пощаден, венозната му система се напълва с кръв. Той увеличава своя размер и става болезнен. При овладяване на състоянието хепатомегалията търпи обратно развитие. При хронифициране на процеса обаче настъпва чернодробно увреждане – кардиачна цироза.