Кашлицата е един от най-честите симптоми в детска възраст. Тя е и една от водещите причини за посещеие при лекар. В много от случаите се касае за вирусна респираторна инфекция, която протича неусложнено и не се налага провеждане на специфично лечение. Има някои състояния обаче, които изискват вземането на своевременни мерки, за да се избегнат по-сериозни усложнения. Навреме трябва да се потърси лекарска помощ, ако дишането на детето е затруднено и учестено, има „свирене” в гърдите, кашлицата е лаеща с наличие на стридор, налице е цианоза (посиняване). (Към първа част от материала...)


5. Дневна кашлица. Студен въздух, физическа активност, алергени в дома или навън – прах, домашни любимци, полени и други могат да предизвикат кашлица. Това насочва към търсене на алергична причина. Това важи с особена сила, ако детето има собствен атопичен терен – например атопичен дерматит, алергия към белтъка на кравето мляко или фамилност – майка или баща с алергично заболяване.


6. Кашлица и температура. Това се случва обикновено при острите респираторни вирусни инфекции. При тях е налице още хрема, отпадналост, безапетитие, болки в ставите, мускулите и други. Важно е обаче да се знае и че по-сериозна инфекция, засягаща долните дихателни пътища, като пневмония, може да протече по този начин. Затова е добре да потърсите консултация с педиатър, особено ако детето е силно отпаднало, диша по-учестено, повишава температура над 39,5оС.7.    Кашлица и повръщане. Това се случва често при децата. Причината е, че при силна кашлица се дразнят някои от рецепторите в гърлото, като се провокира повръщане. От друга страна децата трудно отхрачват, поглъщат секретите и впоследствие могат да ги поврънат. Обикновено повръщането, което се провокира от кашлица, не е алармиращ симптом. Изключение правят случаите, когато то продължи и след това. 


8. Продължителна кашлица. Това може да се случи, ако детето боледува често и влиза „от една инфекция в друга”. Други причини могат да са: алергия, бронхиална астма, хронична инфекция на синусите или бактериално носителство в горните дихателни пътища. В тези случаи е необходимо да се уточни причината, за да се проведе подходящото лечение.


Какви изследвания са необходими, за да се постави правилната диагноза?

Това зависи от клиничното състояние на детето и преценката на лекуващия лекар. При обикновените вирусни респираторни инфекции, които протичат без усложнения, не се налага провеждане на диагностични тестове. Тези инфекции се самоограничават в рамките на няколко дни, като в някои случаи кашлицата може да продължи известно време след това. 


Ако са налице клинични данни за засягане на долните дихателни пътища, може да се назначат рентгенография на бял дроб, пълна кръвна картина, фактори на възпалението, микробиологични изследвания и други. 


При съмнение за алергично заболяване могат да се назначат някои по-специфични изследвания, както и кожно-алергично тестуване. Това обаче зависи от възрастта на детето и клиничната картина. 


Хроничната кашлица изисква по-задълбочен диагностичен подход, за да се установи точната причина. Това може да включва консултация с различни специалисти, като уши-нос-гърло, детски пулмолог, алерголог и други.

 

Лечението също зависи от причината за кашлицата. При децата не се препоръва употребата на медикаменти, отпускани без рецепта – те могат да окажат неблагоприятен ефект и да влошат състоянието. Като първа линия на терапия преди да организирате посещение при лекар може да се предприеме инхалация с физиологичен разтвор, промивки на носа с физиологичен или хипертоничен разтвор, даване на антипиретик според килограмите на детето.