Кашлицата е втория по честота проблем при децата, след температурата, заради който родителите търсят лекарска помощ. По принцип представлява защитен рефлекс, чрез който организмът отделя натрупани секрети или малки частици попаднали в дихателните пътища. Тя може да се предизвика и от някои физични и химични фактори:

  • Студен и сух въздух;
  • Вдишване на замърсен прах;
  • Вдишване на химични вещества (хлорни изпарения от белина и др.);
  • Процеси на възпаление на лигавицата на ларинкса и трахеята (в хода на алергична реакция или инфекциозно заболяване);

В зависимост от причинителя и от това кои органи са предимно засегнати, тя има различна характеристика и особености. Кашличният рефлекс е много сложен и може да бъде предизвикан от дразнене на рецептори в в ларинкса, трахеята, големите бронхи и плеврата, но в малките бронхи, алеволите и бронхиолите и фаринкса, няма рецептори за кашлица.

Най-честата причина за появата на кашлица при децата са вирусните инфекции


Те обичайно започват с хрема и постепенно се добавят други симптоми като кашлица и/или повишена температура, диспептични оплаквания и др.

 

Запушеният и течащ нос, обичайно е проява на ринофарингит (възпаление на лигавицата на носа и фаринкса), при голяма част от децата се наблюдава изразена реакция на сливиците като лимфоиден орган (тонзилофарингит или аденоидит). Рядко се засяга изолирано един орган и се обхващат няколко органа от горни дихателни пътища. При повечето деца, процесът се ограничава до тук, но поради стичане на секрети от назофаринкса, към ларинкса се провокира кашлица.

 

Кашлицата е суха дразнеща и се появява или засилва вечер, след лягане, тъй като тогава секретите от носа започват по-лесно да се стичат назад. Освен това, децата дишат предимно през устата поради силно оточната и секретираща носна лигавица. Тези деца са в добро общо състояние, активни, приемат споконо течности, но е възможно да капризничат при храненето, поради възпалението на фаринкса и тонзилите. Кашлицата бързо изчезва (за 3 до 5 дни) с отминаването на хремата.

 

По принцип не се препоръчва приемът на сиропи за кашлица, освен ако не се влошава значително качеството на съня, само след лекарска преценка, може да се приложат овлажняващи лигавицата (съдържат исландски лишей), средства, потискащи кашлицата (butamirate citrate) и др.

 

В зависимост от причинителя, налични анатомични особености, индивидуалният имунен отговор, както и съществуващите подлежащи заболявания, някои вируси предизвикват възпаление на ларикса и/или трахеята. Лирингитите и трахеитите се отличават с характерна кашлица.

 

При ларингит кашлицата е лаеща при запазен ясен глас, до дрезгава и афонична при променен глас (тогава когато са засегнати истинските гласни връзки). Тя е пристъпна, обичайно се появява посред нощ, като детето (особено ако е по-малко) се буди внезапно от сън, трудно си поема въздух и започва суха кънтяща кашлица. На този фон детето трудно си поема въздух и може да се наблюдава инспираторна диспнея (затруднено вдишване с хлътване на мускулатурата над гръдната кост и ключиците), стридор (характерен звук във фазата на вдишване). В случай на епиглотит, детето е с тежка дихателна недостатъчност, силно затруднено дишане и показания за оказване на спешна помощ.


При обхващане на трахеята от възпалителен процес, се наблюдава продължителна, дразнеща и изтощаваща суха кашлица. Поради анатомични особености, боледуват предимно по-големи деца. Децата са контактни, но неспокойни, процесът рядко засяга изолирано трахеята, обичайно са засегнати или ларикса или бронхи и бронхиоли.

 

Следва продължение...


Библиография:

Диференциална диагноза на детските болести, Н.Мумджиев, изд. АРСО 2004година;
Nelson Textbook of Pediatrics Elsevier eBook on VitalSource, 20th Edition
by Robert M. Kliegman, MD, Bonita F. Stanton, MD, Joseph St. Geme, MD and Nina F Schor, MD, PhD;

Педиатрия, издателство „АРСО“, под редакцията на Проф. Д-р Д.Бобев и Доц. Д-рЕ.Генев – трето издание;