Кашлицата е един от най-често срещаните симптоми в детска възраст и една от водещите причини за посещение на лекар. Тя може да звучи „стряскащо” и да предизвика сериозни притеснения у родителите. В повечето случаи тя е съпътстващ или основен симптом на някои банални вирусни респираторни инфекции, в други обаче може да е признак на по-сериозно състояние. Затова е важно да се отдиференцират отделните видове кашлица, за да се потърси навреме лекарска помощ и да се вземат съответните мерки, за да се избегнат усложненията. 


По своята същност кашлицата представлява важен защитен рефлекс на организма, посредством който той освобождава дихателните пътища от попадналите там чужди тела, болестотворни микроорганизми, алергени и други. 

 


Кои са отделните видове кашлица при децата?

1. „Лаеща” кашлица. Това е един от основните симптоми за инфекция, засягаща ларинкса – ларингит. Тя може да се съпътства от дрезгав или дисфоничен глас, повишена температура, затруднено дишане. В някои случаи детето си ляга здраво вечерта или с леки прояви на вирусна респираторна инфекция, а през нощта внезапно се събужда с лаеща кашлица и затрудняване на дишането. При по-тежко протичане може да е налице стридор – това е характерен звук, който се чува при вдишването. Лаещата кашлица, особено при наличие на стридор и затруднено дишане, е алармиращ симптом, като е необходимо да се потърси спешно лекарска помощ. Причината е, че ларинксът е най-тясното място в дихателните пътища на детето, а възпалението му се съповожда от хиперемия и оток, което допълнително затруднява притока на въздух към белите дробове.


2. „Магарешка” кашлица. Такава е кашлицата при заболяването коклюш. То представлява инфекция на дихателните пътища, която се предизвиква от Bordetella pertussis. Кашличните пристъпи са на определен интервал от време, като протичат по характерен начин. Детето си поема дълбоко въздух и започва да кашля непрекъснато без да вдишва отново. В края на пристъпа настъпва реприз - шумен инспириум. Заболяването се съпровожда и с други симптоми – хрема, отпадналост, повишена температура и други. Коклюшът е най-опасен при кърмачетата, които по една или друга причина не са ваксинирани. Причината е, че при тях заболяването протича с апнеи – паузи в дишанто, при които спада сърдечната честота и кислородната сатурация. Това налага незабавно лечение в детско интензивно отделение. Коклюшната ваксина е включена в поликомпонентната ваксина, която се поставя на 2-ри, 3-ти и 4-ти месец от първата година. Заболяването е силно заразно, затова е важно всички деца, при които няма противопоказания, да бъдат своевременно ваксинирани.


3. Кашлица със „свирене” в гърдите. Този тип кашлица е често срещан при инфекции на долните дихателни пътища при децата – бронхиолит. Характерно е, че дишането е затруднено и учестено. Налице е експираторна диспнея – поради спазъма на малките въздухоносни пътища – бронхиоли се затруднява издишването, като то е по-продължително. „Свиренето” в гърдите може да съпътства и някои други състояние – пристъп на бронхиална астма или аспирация (вдишване) на чуждо тяло. При всички случаи е необходимо да потърсите навреме лекарска помощ.


4. Нощна кашлица. Много често при децата през нощта кашлицата се засилва. Обикновено причината е вирусна респираторна инфекция, която протича с хрема и повишено отделяне на мукус в дихателните пътища. Когато детето е легнало този секрет се стича към носоглътката и гърлото, дразнейки кашличните рецептори. Кашлицата е притеснителна, ако не позволява на детето да спи или е причина за чести пробуждания. 
Нощната кашлица също така може да е и един от признаците на бронхиална астма. 

 

Следва продължение...