Изследванията за паразити, включват предоставяне на фекална проба и перианален отпечатък.

 

Перианалният отпечатък се взема с помощта на обикновена прозрачна скоч лента и предметно стъкло (набавя се от аптеките). Пробата се взема сутрин, веднага след ставане от сън, като от предходната вечер следва да е направен щателен тоалет.Изрязва се парченце скоч лента с размерите на предметното стъкло и се залепва внимателно в перианалната зона, след това се отлепя и се залепва директно върху предметното стъкло.

 

Какви са симптомите?

Обичайно протичането е безсимптомно, като понякога инцидентно се откриват женски зрели форми около ануса.


Най-честото оплакване е сърбежът в перианалната област. При момичетата сърбежът обхваща и вулвата. Децата спят неспокойно и в някои случаи се появява нощна енуреза.

 

При преглед се установява зачервяване и екскорации (белези от разчесване), в перианалната област, вулвата или и на двете места.


Най-сигурен признак е откриването на женските около ануса. Това е достатъчно, за да се стартира терапия. Могат да бъдат открити паразити и в изпражненията в сутрешните часове.

 

В редки случаи женските мигрират във влагалището при момичетата и предизвикват възпаление.


Сред оплакванията при децата се и появата на коремна болка.

 

Как се поставя диагнозата?

Заразяването с E.vermicularis се потвърждава с идентифициране на яйцата в перианалната зона. Пробата от перианален отпечатък се изследва с увеличение под микроскоп и се търсят типични морфологични белези при яйцата.

Лечение

Прилагат се антихелминтни препарати (mebendazole, pyrantel pamoate, albendazole), в комбинация с унгвенти, които облекчават сърбежа. След 2 седмици се прилага втора доза.

 

Честото миене на ръцете ограничава разпространението. Асимптомното носителство е често в семейството, следва едновременно да се изследват всички членове, и да бъдат предупредени за възможни реинфекции.


Локалното приложение в перианалната област дава много добър резултат по отношение на сърбежа и нощния дискомфорт.

Какво трябва да знаят семействата за ентеробиозата?

  • Домашните любимци НЕ разпространяват паразитите;
  • Заразяването може да се случи независимо от добрите хигиенни условия, както и при спазване на хигиенни навици при децата;
  • Опитите за почистване и отсраняване на причинителя от дома обичайно са напразни. Яйцата са жизнеспособни за 20 дни в праха, спалното бельо и др. Почистването на подовете обичайно е неефективно;
  • Добре е ноктите да се поддържат чисти и добре изрязани. Особено, за да се предотварати появата на белези от разчесване;
  • Нужно е да се ограничава разчесването и да не се позволява гризане на нокти и смукане на пръсти;
  • Сутрешните тоалети имат много голяма роля в ограничаването на разпространението;
  • Децата могат да се завърнат в колективите след първия прием на антихелминтния медикамент, при щателен тоалет и добре изрязани нокти на ръцете;
  • Спалното бельо трябва да се обработи на високи температури.

Референции:

1. Enterobiasis (Pinworm Infestation), Nov 23, 2021 ,Wayne Wolfram, MD, MPH; Chief Editor: Russell W Steele, MD