Деца под 5-годишна възраст, особено тези под 2 години са с повишен риск за развитие на усложнения в резултат на грипна инфекция. Имунизациятa, като превантивна мярка е най-доброто средство за защита от инфекцията и нейните потенциални сериозни последствия. Поставянето на ваксини, редуцира заболеваемостта, посещенията при лекар, намалявяа броя дни отсъствие от работа/училище, както и редуцира смъртността сред деца и възрастни.


Грипният вирус е по-опасен за децата от обикновените настинки, може да доведе до усложнения:

 • Пневмония-възпаление на белодробния паренхим;
 • Дехидратация-състояние, при което болното дете губи много течности и електролити;
 • Обостряне на хронични заболявания-като вродени сърдечни малформации и астма;
 • Мозъчно засягане-енцефалопатия;
 • Вторични бактериални усложнения-синузити и отити;
 • Рядко при развитие на тежки усложнения, обикновено на фона на подлежащи заболявания може да се наблюдава фатален изход;

Грипът варира като тежест на протичане, въпреки че всяко дете е застрашено.Според изчисления на Центъра за контрол и превенция на заболяванията (Center for Disease Control and Prevention-CDC) свързаните с грип хоспитализации от 2010 година до сега варират от 7,000 до 26,000 за САЩ. Броят на регистрираните смъртни случаи от 2004-2005 до сега се е движил между 37 и 187(през сезона 2017-2018), като реално вероятно е достигал до 600.

 

Ваксините са най-ефективната защита срещу вируса на грип!

CDC, препоръчва ежегоно прилагане на сезонна ваксина до края на октомври месец, при всички деца над 6-месечна възраст. Дори при забавяне с поставянето в посочения срок, може да се постави ваксина и в хода на епидемията до края на януари месец. Имайте предвид, че имунизацията осигурява протекция на конкретни групи възрастни с повишен риск от усложнения. Ако детето е в контакт с възрастни на химиотерапия с онкологични заболявания, тежки сърдечно-съдови заболявания и др. е изключително важно да се осигури адекватна превенция на заразяването.

 

Ваксините са сезонни, това се налага поради изменчивостта на грипния вирус. Състава им се обновява ежегодно, според очакваните циркулиращи щамове. Времето необходимо за изграждане на имунитет, след имунизация, е около 2 седмици.

 

Кога трябва да се поставят ваксините?

Препоръчително е имунизацията да бъде завършена до края на октомври месец. При децата, на които се налага да се получат 2 дози, първата трябва да се постави възможно най-рано в началото на есенния сезон. Дори да сте пропуснали ранните срокове за имунизация, късното поставяне също може да осигури адекватна защита.

 

Специални инструкции за имунизация на деца от 6месеца до 8 години

При някои деца в тази възрастова група се налагат 2 приема, за да се постигне адекватен титър на антитела. Това са всички, които получават ваксината за първи път, както и тези които са имали само еднократно прием в миналото. Двете дози се прилагат през интервал от поне 4 седмици.


Ако детето се нуждае от 2 дози започнете по-рано имунизацията, за да сте сигурни че ще е изградило имунитет, когато вирусите започнат да циркулират в обществото.


Не забравяйте да осигурите втория прием!

 

Другите мерки, които осигуряват предпазване от заразяване са честото миене на ръце и избягване на контакта с болни.

Симптоми и лечение

Типичните симптоми включват температура, кашлица, зачервено гърло, течащ нос, болки по тялото и отпадналост. При децата по-често в сравнение с възрастните е възможно да сe наблюдават диария и повръщане.

 

Лечението, при установяване на грип е симптоматично и етиологично. Етиологичното лечение с противовирусни препарати, се назначава от лекар до 48 часа, след появата на първите симптоми.

 

Кога да потърсим спешна медицинска помощ?

Незабавно осигурете лекарска помощ за детето, ако забележите някой от следните симптоми:

 • Учестено и/или затруднено дишане;
 • Синкаво оцветяване на устните или лицето;
 • Тираж-хлътване на междуребрената мускулатура;
 • Силни мускулни болки(детето отказва да ходи);
 • Тежка дехидратация(липса на уриниране повече от 8 часа и сълзи при плач);
 • Ако детето не реагира или е силно отпаднало в будно състояние;
 • Гърчове;
 • Телесна температура над 40 градуса;
 • При деца под 12 седмици-всякакво фебрилно състояние;
 • Ако кашлицата и температурата са намалели, но внезпно започне повторно влошаване;
 • При влошаване на подлежащо хронично състояние;

Списъкът покрива най-честите проблеми, при появата на допълнителни тежки симптоми се свържете с лекуващия лекар!