Транзиторната тахипнея у новороденото е състояние, което възниква в първите няколко часа след раждането и се характеризира с учестено и затруднено дишане. При тези бебета обикновено се налага удължаване на болничния престой и подаване на кислород в продължение на няколко дни. При повечето възстановяването е пълно и не се наблюдават дългосрочни усложнения в растежа и развитието.

 

Какво представлява транзиторната тахипнея?


По време на вътреутробното развитие белите дробове на плода не функционират. Обмяната на газовете (набавянето на кислород и отделянето на въглероден диоксид) се осъществява посредством плацентата. През този период белите дробове на плода са изпълнени с течност. С наближаване момента на раждане постепенно тази течност се резорбира. Този процес се подпомага и при раждането, тъй като гръдния кош на детето се притиска при преминаването му през родовия канал.

 

Веднага след раждането белите дробове се изпълват с въздух и остатъчната течност напълно изчезва. При децата с транзиторна тахипнея тази остатъчна течност в белите дробове се резорбира прекалено бавно. Това води до затрудняване на дишането, а оттам и на газообмена. Като резултат бебето компенсаторно е „принудено” да диша по-учестено, за да си набави достатъчно кислород за осъществяване на жизнените процеси.

 

Какви са причините?

Транзиторната тахипнея най-често се диагностицира в първите часове след раждането. Терминът транзиторна означава, че не продължава много дълго, а с тахипнея се означава по-голямата дихателна честота (в случая повече от 60 дихателни движения за минута). Състоянието засяга новородени от всякаква възраст, но най-често се наблюдава при:

 • Недоносени новородени, поради все още недоразвитите бели дробове;
 • Ако раждането е преципитирано или бебето е родено чрез Цезарово сечение. Причината е, че в тези случаи раждането не преминава през нормалните си фази и съответно няма достатъчно време течността от белите дробове да се резорбира;
 • Деца на майки-диабетички или астматички.

 

Какви са симптомите на заболяването?

 • Учестено дишане с дихателна честота над 60 за минута;
 • Стенене или пъшкане по време на издишване;
 • Поклащане на главата при дишане;
 • Наличие на тираж – придърпване навътре на кожата между ребрата и в областта на епигастриума по време на вдишване;
 • Посиняване на кожата около устата и носа – цианоза.

 

Как се поставя диагнозата?

След извършване на общ преглед могат да се назначат следните изследвания за установяване на диагнозата и изключване на други заболявания, които протичат със същата или подобна клинична картина:

 • Рентгенография на бял дроб. Това е първата стъпка в диагностиката на патологични процеси, засягащи белия дроб. Посредством нея се установяват и редица други болестни състояния, които изискват оказване на навременна медицинска помощ.

 

NEWS_MORE_BOX

 

 • Пулсоксиметрия. Това изследване дава информация за насищането на кръвта с кислород. Измерването се извършва посредством сензор, който се закрепва за ръчичката или крачето на детето и дава индиректна информация за съдържанието на кислород в кръвта. Ако то е ниско, може да се наложи подаване на кислород.
 • Пълна кръвна картина и фактори на възпалението. Те се назначават, за да се установи дали има данни за вродена инфекция при детето.

 

Как се лекува?

 

Бебетата с транзиторна тахипнея изискват постоянно наблюдение. Проследява се сърдечната дейност, дихателната честота, кръвните газове. Дишането на децата се подпомага посредством различни методи и в зависимост от клиничното им състояние. При някои се налага единствено подаване на кислород посредством палатка или назална канюла.

 

При други дишането се подпомага чрез неинвазивна апаратна вентилация (CPAP). При нея апарат подава непрекъснато въздух под налягане към белите дробове, така че да се подпомогне разгъването им.

 

Храненето при тези новородени може да се окаже проблем, тъй като поради учестеното дишане детето не може ефективно да суче. В тези случаи може да се предпочете тотално парентерално хранене, при което всички необходими хранителни вещества се набавят посредством разтвори, прилагани венозно.

 

Обикновено симптомите на транзиторната тахипнея отзвучават в рамките на 24 до 72 часа. Детето се изписва след като дишането му се е нормализирало, храни се добре и има добър тегловен прираст.