Първата помощ при децата е от голямо значение за предотвратяване на инфекции и други заболявания. Поради тази причина е важно родителите и хората, които се грижат за подрастващите да разполагат с аптечка, съдържаща базови средства за първа помощ. Най-важните 9 от тях са:

 

1. Лепенки


Докато растат децата много често се нараняват в резултат на падане или друго. Поради тази причина е важно техните родители да разполагат с лепенки, които да предотвратят инфектирането на незаздравели рани.

Използването на хипоалергенни лепенки, които могат да бъдат с различни размери при деца е препоръчително.

 

2. Антисептичен крем

Антисептичните кремове действат успокояващо за зони от кожата, които са зачервени, раздразнени, както и на ухапвания от насекоми.

Превенцията на всякакви ужилвания и ухапвания е препоръчителна, но невинаги е възможна. Поради тази причина средствата, които облекчават различните симптоми като сърбеж и зачервяване след ухапване от насекомо, могат да бъдат от полза за децата. С прилагането им се предотвратява разраняването на кожата.

 

3. Мокри кърпички

Мокрите кърпички са необходими за почистване на различни замърсявания и следователно предотвратяване на инфекции.

 

4. Обезболяващ спрей

В много от случаите, когато децата се наранят и нещо ги боли, те започват да плачат. Обезболяващият спрей може да се прилага за облекчаване на тяхната болка, което значително да подобри тяхното общо и най-вече психо-емоционално състояние при рана.

 

5. Ножичка и пинсета

Ножичката влиза в употреба, когато лепенките, с които разполага родителя не са с подходящия размер или когато се налага някоя дреха да бъде срязана, с цел по-лесен достъп до раната или нейното сваляне.

Пинсетата, от друга страна, влиза в употреба при отстраняване на трески, трънчета и други остри предмети, които са се забили в кожата на детето. Това може да предотврати подуване и зачервяване на засегнатата зона, което в много случаи затруднява изваждането на трънчето след това.

 

6. Компрес

Приспособленията за направата на компрес са много важни в различните ситуации. Например студените компреси временно облекчават лека болка и подуване, ако детето има навяхвания, болки или възпалени стави. Но трябва да е ясно, че при отток консултацията с лекар специалист е препоръчителна.

 

7. Термометър

Измерването на детската температура е от полза за следене на неговото състояние, когато то се разболее. При по-дълги и продължителни завишени стойности на телесната температура консултацията с лекар е наложителна.

 

8. Медикаменти

Преди прибавянето на различни медикаменти в аптечката, родителите трябва да се консултират със своя личен лекар, за да установят кои медикаменти са безопасни и подходящи за тяхното дете. Важно е също да се следи срокът на годност на тези лекарствени продукти.

 

9. Епинефринова писалка

Епинефриновите писалки са важни за деца с астма или с известни тежки алергични реакции в миналото. Те се използват единствено в спешни ситуации и изискват незабавна последваща консултация с лекар.

 

Референции:

https://www.emergency-live.com/equipment/what-should-be-in-a-paediatric-first-aid-kit/