Херпесният гингивостоматит или афтозният стоматит (Stomatosis aphtosa) представлява възпаление на лигавицата в устната кухина, предизвикано от инфектиране с Herpes simplex virus (HSV) 1 тип. Засегнати са основно деца на възраст между 1 и 3 години. След първоначалното инфектиране и инкубационен период от 3 до 7 дни се стига до възпаление на лигавицата на устната кухина и гърлото или до латентна фаза на вирусната инфекция.  
 

Херпес симплекс вирус тип 1 представлява ДНК-вирус. Инфектирането с него обикновено настъпва в ранна детска възраст. В зряла възраст около 95% от населението вече е ностител на този вирус. Заразяването става по перорален път (капкова инфекция) и най-често се предава от родители на дете. След първоначалната среща на младия организъм с този вирус е възможно да се стигне до:

 • развиетие на Gingivostomatitis herpetica (афтозен стоматит) - при<10% от населението;
 • задържане на вируса в регионалните нервни ганглии в латентно състояние, т.е. HSV 1 остава неактивен и не пердизвиква изява на клинични симптоми - при >90% от хората.

 


Активирането на вируса се проявява с лабиален херпес - херпес в областта на устните или с лезии в устната кухина.

 

 

Рисковите фактори за поява на афтозните образувания са:

 • хиповитаминоза,
 • ниски нива на желязо и фолиева киселина, както и
 • намалена имунна защита след прекарани инфекциозни заболявания,
 • травма по лигавицата на устната кухина,
 • пробив на първите зъби,
 • висока телесна температура.

 

Най-често вирусната инфекция се проявява към края на първата година от живота на детето. Това се обяснява с естествен спад в имунитета, причинен от изчерпване на антителата, предадени от майката. По време на вътреутробното развитие на плода и след раждането при деца, които приемат майчина кърма, се наблюдава добра имунна защита. Когато запасите от предадените антитела се изчерпят, собственият имунитет в повечето случаи е все още твърде слаб и не може да се справи с една част от бактериите и вирусите, с които се сблъсква в това число и HSV 1, след което се стига до развитие на възпалително заболяване.

При условие, че се стигне до развитие на инфекция, най-често в началото се наблюдават нарушения в общото състояние, които имат грипоподобна симптоматика:

NEWS_MORE_BOX

 

 

 • повишена температура,
 • кашлица,
 • хрема,
 • отпадналост,
 • безапетитие.


Във втората фаза на заболяването по лигавицата на устната кухина, в областта на бузите, устните и венците се появяват многожество малки мехурчета (афти), които се пукат лесно и образуват окръглени повърхностни лезии, които се покриват с белезникав налеп и след заздравяване не оставят белег. Обикновено венецът е оточен и кърви лесно. Лимфните възли в областта на шията се палпират уголемени. Местата, където се намират лезиите, са силно болезнени и децата спират да се хранят и дори да приемат течности. В такива случаи от много голямо значение е навреме да се посети педиатър, понеже малките деца лесно изпадат в състояние на дехидратация, което може да се окаже опасно за здравето на младия организъм.

 

Медикаментозната терапия включва прилагането на антивирусният препарат Ацикловир, но това се налага само при тежки прояви на инфекцията.
Обикновено за период от една седмица Stomatitis aphtosa преминава без да има каквито и да било последствия. За да може детето да се храни и приема течности, е добре да се използват медикаменти под формата на разтвор, гел или спрей с локално-анестезиращ ефект и противовъзпалително действие. Поддържането на добра устна хигиена, както и осигуряването на допълнителен прием на витамини от група B, също влиза в съображение при провеждане на лечението.