В разгара на летния сезон е време за посещение на море, планина, излети и дълги разходки.


При пътуване с дете трябва да сме подготвени, за елементарна намеса в случай на спешност. Аптечката за път е неразделна част от багажа на всеки родител и съдържанието ѝ може значително да варира, което зависи от редица фактори:

 • Възраст на детето/децата;
 • Продължителност на престоя и достъп до медицинска грижа на мястото в което сме;
 • Наличие на подлежащи хронични заболявания и алергии;
 • Лична подготовка на родителя, да окаже спешна помощ в определени ситуации и др.;

Децата прекарват много време навън, излизат от комфортната зона на дома и са изложени на действието на редица фактори – слънце, вятър, вода, температура и др. От друга страна, за летния сезон са типични и някои вируси, както и са по-често срещани хранителните натравяния, ухапванията от насекоми, ежедневните леки травми и промените в хранителния режим.Всичко това трябва да се има предвид, когато приготвяме аптечката за път. А нещата на първа линия, за които трябва да помислим и приготвим са:
За по-дълги пътувания, независимо от възрастта на децата задължително трябва да разполагаме с:

 1. Термометър;
 2. Слънцезащитно средство – за предпочитане на минерална основа, с минимум 30 SPF;
 3. Репелентите са задължителни от началото на пролетта до края на летния сезон;

Лекарствените средства, с които е добре да разполагаме, могат да се групират по следния начин:

 • За рани и охлузвания – превързочни материали: марли, лепенки, кислородна вода, риванол, бинт;
 • В случай на слънчево изгаряне – декспантенол, хидратиращ гел с алое;
 • При ухапване от насекоми или кожни алергични реакции и раздразнения – успокояващи и охлаждащи гелове (с ментол, глицерол), антихистамин съдържащи (с диметинденов малеат) или локален кортикостероид(хидрокортизон) ако е известно, че кожата е особено чувствителна;
 • Противоалергично средство, независимо от това установени ли са подлежащи алергии – антихистамини (деслоратадин над 1 година, диметинденов малеат над 1 месец);
 • В случаи на обезводняване (при диария, повръщане, прегряване и др.) – готови рехидратиращи развори;
 • При диария – за кърмачета над 3 месеца може да се предложи рацекадотрил (под формата на саше 10 мг); над 2 години диосмектит, пробиотици съдържащи Saccharomyces boulardii.
 • Повръщането е проблем, който може да се появи както в хода на инфекция, също така при хранителна токсоинфекция, както и по време на пътуване. Антихистамините имат потискащ ефект върху гаденето, повръщането и световъртежа (дименхидринат супозитории за деца с тегло над 8 кг). Други безопасни варианти са сиропът с натриев цитрат.
 • Ако ще отсъствате дори за 1 вечер е добре да разполагате с температуропонижаващо средство. Нестороидните противовъзпалителни (ибупрофен/парацетамол/аналгин), под формата на сироп, таблетки, супозитории, в зависимост от възрастта. Прилагат се при повишена температура, както и като обезболяващо средство.
 • Други средства, с които е добре да разполагаме са: физиологичен разтвор за нос (единични дози или спрей форма), пробиотик и дезинфектант.

За децата с подлежащи хронични заболявания, не забравяйте да предвидите нужните количества от подържащата терапия особено, ако ще посещавате друга държава или ще бъдете в район с ограничен достъп до здравна помощ.


При децата с доказани тежки алергии (анафилактични реакции, ангиоедем и др. в резултат от ухапване от насекоми и т.н.), освен противоалергичните средства антихистамини, съществуват готови за инжектиране „писалки“ с епинефрин (EpiPen), които не са налични към настоящия момент на българския фармасевтичен пазар и се внасят от съседни държави.


Съхранявайте адекватно всички лекарства и медицински изделия и проверете срока на годност преди да тръгнете (особено, ако разполагате със събрана аптечка).


С особено внимание се подхожда при пътуване в чужбина - лекарствата се транспортират в оригиналните опаковки; ако се налага да вземете лекарства с предписание, не забравяйте и рецептата, по която са изписани.

 

Референции:

1. Travel Medicine and Vaccination, Dec 16, 2019 
Author: Bret A Nicks, MD, MHA; Chief Editor: Jeter (Jay) Pritchard Taylor, III, MD;

2. Nelson Textbook of Pediatrics Elsevier eBook on VitalSource, 20th Edition

by Robert M. Kliegman, MD, Bonita F. Stanton, MD, Joseph St. Geme, MD and Nina F Schor, MD, PhD;