Затлъстяването като пандемия

Все повече затлъстяването сред децата се разпространява в световен мащаб и е една от водещите причини за заболеваемост.

 


Изследователи от Университета на Джорджия са измерили нивата на абдоминална висцерална мазнина и артериална ригидност при повече от 600 деца, юноши и младежи, за да тестват ефекта от затлъстяването върху тяхната сърдечносъдова система.

 

Висцералната мазнина е тази, която се намира в корема и инфилтрира жизненоважни органи.

 

Артериалната ригидност принуждава сърдечносъдовата система да работи по-усилено, за да изпомпва кръв в тялото.

 

Анализирайки резултатите, изследователите са установили, че децата и младежите с наднормено тегло имат повече висцерална мазнина, което е логично, но и по-голяма артериална ригидност.

 

Това предполага, че висцералната мазнина допринася за развитието на сърдечносъдови заболявания при децата.

 

Колкото по-твърда е артерията, толкова по-бързо ще тече кръвта през тези кръвоносни съдове и това може да навреди и да претовари нашата сърдечносъдова система, казва авторът на изследването Джоузеф Киндлър.

 

Тъй като тези проблеми се натрупват, постепенно останалите системи започват да се претоварват. Тогава могат да възникнат наистина широко разпространени здравословни проблеми, заключава той.

 

Когато говорим за артериална ригидност, говорим за хипертония, която е добре известна като основна причина за сърдечносъдови заболявания.

 

Хипертонията не засяга само възрастните. Случаите при деца са се увеличили през последните години главно поради затлъстяване, както показа това проучване.

 

Непроучен риск при децата

Сърдечносъдовите заболявания са водещата причина за смърт в света.

 

Много от промените в сърдечносъдовата система, които в крайна сметка причиняват например сърдечен удар в зряла възраст могат да имат своя произход в детството, казват експерти.

 

Въпреки това, има малко проучвания за сърдечносъдовите рискове при младите хора.

 

Артериална ригидност при деца

За да тестват пагубния ефект от затлъстяването върху артериите на децата, изследователите са използвали сложна технология за измерване на телесните мазнини, подобна на тази, използвана за измерване на костната плътност.

 

Те са измерили колко време е необходимо на кръвта на участниците да премине от централната част на тялото до долните крайници, стандартен начин за оценка на артериалната ригидност.

 

Открили са, че децата с висок индекс на телесна маса имат по-висока артериална ригидност, което несъмнено ги предразполага към сърдечносъдови заболявания в бъдеще, предупреждават учените.

 

Те също така са открили, че високият индекс на телесна маса е свързан с по-висок риск от диабет тип 2.

 

145 деца от 600-те в проучването са били диагностицирани с диабет тип 2 - промяна, която обикновено се диагностицира в зряла възраст и която се появява поради лоши навици на живот.

 

Проблемът е, че хранителната индустрия, която произвежда свръхпреработени продукти, има голяма аудитория сред децата.

 

Източници: 

https://www.sabervivirtv.com/pediatria/ninos-sobrepeso-desarrollar-complicaciones-cardiacas_6602

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/ijpo.12865