Какво представлява алергичната реакция?

При алергията се отключва свръхреакция от страна на организма към вещество, което по принцип е безвредно. Имунната система разпознава тази субстанция (която се нарича алерген) като чужда и се активира, за да може да се пребори с нея. Това обаче предизвиква различни реакции, които могат да бъдат животозастрашаващи.

 


В опит да защити организма, имунната система произвежда антитела, които се наричат имуноглобулини (IgE). Те, от своя страна, довеждат до освобождаване от клетките на различни активни вещества (включително хистамин), които участват в алергичната реакция и довеждат до появата на съпътстващите клинични симптоми.

 

Оплакванията могат да бъдат от страна на различни органи – очите, носа, гърлото, белите дробове, кожата, храносмилателната система. Повторната среща с алергена отключва отново алергична реакция, като тя може да е по-силна от предходната.

 

Някои алергии са сезонни и настъпватг само в определени периоди от годината (например поленовата алергия), други обаче се проявяват целогодишно след контакт с алергена.

 

При кого се отключва алергичната реакция?

Често се наблюдава наследственост. Обикновено не се унаследява алергията към конкретно вещество, а предразположеността към алергични реакции.

 

Кои са най-честите алергени във въздушната среда?

 • Микрокърлежите в домашния прах са сред най-честите причинители на алергични реакции. Тези малки насекоми живеят около нас и се хранят с милионите отлющени мъртви епидермални клетки, които всеки ден се отделят от кожата ни. Микрокърлежите са основният алерген в домашния прах. Последният може да съдържа още различни химични вещества, бактерии и други. Те са целогодишен алерген, като живеят в матраците, тапицериите, килимите, завивките.
 • Полените са другият основен причинител на алергия. Треви, плевели, дървета, цветя, всички те отделят тези микроскопични частици във въздуха с цел размножаване. Поленовата алергия е сезонна и се отключва с цъфтежа на конкретното растение, като по този начин може да се разпознае.
 • Мухълът, друг чест алерген, представлява плесен, която се развива в отворени и закрити пространства при топла и влажна околна среда. Навън може да се открие например в купчина гниещи листа. В жилищата обикновено добри условия за развитието му има в тъмни, слабо проветриви пространства, като бани, мазета, килери, под кухненските плотове. Обикновено алергиите се засилват през влажно и топло време.
 • Домашните топлокръвни любимци могат да създадат проблеми за децата. Те отделят в околната среда пърхот, който се състои от малки частици, образувани от епидермални клетки, косми, пера, козина, които могат да алергизират организма. Дължината на космите няма значение за количеството пърхот, което се отделя в околната среда. Животните с по-къси косми могат да алергизират организма по същия начин, както животните с по-дълги косми.

Слюнката на домашните любимци също може да играе ролята на алерген. Животните облизват различни повърхности или самите себе си. По този начин тя попада върху козината им. Когато изсъхне, протеиновите частици, които съдържа, олекват и лесно попадат във въздуха в състава на домашния прах. Най-често котките могат да доведат до отключване на алергична реакция по този механизъм. Животинската урина също може да играе ролята на алерген по същия механизъм, както и слюнката.

 • Хлебарките са друг причинител на алергии. Те често се определят като един от основните причинители за отключване на астма в детска възраст.
NEWS_MORE_BOX

 

Как да предпазим детето от аерозолните алергени?

 • Не позволявайте на домашните любимци да влизат в стаята на детето.
 • Премахнете килимите и постелките от стаята на детето (твърдите повърхности събират по-малко прах, отколкото текстилните).
 • Не поставяйте тежки завеси, които също събират повече прах.
 • Почиствайте стаята, когато детето не се намира в нея.
 • Използвайте матраци и възглавници с антиалергично покритие.
 • Ако детето има поленова алергия, не отваряйте прозорците по време на цъфтежа на конкретния алерген. След разходки навън, изкъпете детето и сменете дрехите му.
 • При алергия към мухъл не пускайте детето в мазетата и почиствайте и подсушавайте редовно банята и другите влажни повърнохсти, където може да се развие мухъл.