Приемът на високи дози витамин D може да бъде полезен при лечението на диабет тип 1, който се проявява в детството или юношеството.

 

Проучване, публикувано в сп. Frontiers in Endocrinology, е било проведено с участието на 36 деца и юноши, които наскоро са били диагностицирани с диабет тип 1.


 

Те са приемали по 50 000 IU витамин D2 - ергокалциферол седмично или плацебо в продължение на 2 месеца.

 

След това са приемали същата доза или плацебо за още 10 месеца, но само на всеки 2 седмици.

 

Витамин D забавя развитието на диабет

Учените са установили, че витамин D води до по-слабо изразено повишаване на нивата на кръвната захар в дългосрочен план.

 

В групата, приемала витамин D, гликираният хемоглобин A1c се е повишавал средно с 0,14% на триместър, в сравнение с 0,46% в групата, приемала плацебо.

 

В същото време така наречената фаза на ремисия след първоначално лечение в групата, приемала витамин D, е била  значително удължена.

 

В ранната фаза на заболяването при децата, при някои все още може да не е необходимо лечение с инсулин, тъй като някои от произвеждащите инсулин бета-клетки в панкреаса все още са активни.

 

Витамин D изглежда защитава бета-клетките.

 

Нуждите от инсулин нарастват по-бавно в групата, приемаща витамин D, само с 0,3% за 3 месеца, в сравнение с 0,77% в групата, приемала плацебо.

 

Странични ефекти от лекарствата

Диабет тип 1 се счита за възпалително автоимунно заболяване, в хода на което собствената имунна система на организма постепенно атакува и унищожава бета клетките на панкреаса.

 

Удължаването на фазата на ремисия е било фокусът на изследването.

 

В тази насока са били одобрени различни лекарства за спиране на разрушаването на бета клетките, но те потискат имунната система, ефектът е краткотраен, а страничните ефекти са значителни.

 

Витамин D изглежда добра алтернатива, особено след като е известно, че има противовъзпалителен ефект, регулира имунната система и е доказано безопасен.

 

Защо е важно да се определят нивата на витамин D?

Въпреки че предишни проучвания, разглеждащи ползите от приема на витамин D при диабет тип 1, не са показали ясни резултати, учените поясняват, че предишните изследвания са били провеждани със значително по-ниски дози. 

 

Препоръчително е да се извърши определяне не терапевтичните нива на витамин D по време на диагностицирането на заболяването и започване на прием, когато нивата са под 30 ng/mL в кръвта.

 

Необходимо е нивата да се поддържат между 30 и 60 ng/ml.

 

След това могат да се приемат 1000 до 2000 единици на ден, за да се поддържа нивото на витамина в тези стойности.

 

В проучването не са били наблюдавани странични ефекти - не е имало доказателства за хиперкалциемия, хиперкалциурия или каквито и да е други признаци на токсичност на витамин D.

 

Референции:

https://www.cuerpomente.com/salud-natural/tratamientos/vitamina-d-puede-ayudar-a-ninos-y-adolescentes-diabetes_10464

https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fendo.2022.974196/full