Трудно ни е да си представим лято без почивка на море и плаж, дори когато детето ни е малко. С бебе на море едва ли е почивка, въпрeки това смело планираме и по-дълъг престой в близост да бриза и по-хладния въздух по крайбрежната ивица.

 


Излагането на малките деца на слънце обаче е опасно. Освен, че то трябва да е премерено, в определени часове на деня, препоръчвани от педиатрите, е необходимо да се вземат всички превантивни защитни мерки срещу вредното влияние на слънчевите лъчи върху кожата.


 


Ясно ни е, колко деликатна е кожата на бебето и малкото дете и колко бързо може да изгори. Нито един родител не би подложил на страдание детето си по този начин. Защитни средства срещу слънцето обаче трябва да се слагат, не само на плаж, но и при всяко излизане и игра на детето навън през лятото.

 


 

1. Слънцето сериозно вреди на детската кожа
 

От десетилетия бронзовият загар е издигнат в култ. Само, че според дерматолозите понятие здравословен тен няма. Тенът всъщност показва, че слънцето е нанесло вреди на кожата.

 


Под въздействието на ултравиолетовите лъчи кожата остарява, изсъхва, появяват се бръчки, протичат редица възпалителни процеси... Статистиката за рисковете от пренебрегване на силата на слънцето е лоша. Отчита се сериозен риск от развитие на меланом при хората, които в ранна детска възраст, са излагани на слънце.

 


От 6-месечна възраст при извеждане на детето на открито през топлия сезон трябва да се нанася защитен крем. Препоръчително е 15-30 минути преди излизане, като на 2 часа се извършва ново намазване. След като кожата е била в контакт с вода, защитният филтър следва да се поднови.


 

Добре е детето от малко да се учи само да намазва кожата на лицето, областта около ушите, врата, откритите части на ръцете и краката със защитен крем.

 


Шапката с UV филтър е най-доброто средство за протекция на скалпа.  


 

 

2. Кой е подходящият слънцезащитен крем за малкото дете?

 

В състава му следва да има цинков оксид или титаниев диоксид. Според експерти, това са съставките, които най-малко дразнят кожата на бебето и малкото дете, не се абсорбират в слоевете й и са най-сигурни от гледна точка протекция на кожата.

 


Съставки като оксибензон и ретинил палмитат, форма на витамин А, въпреки че се допуска използването им в детската козметика, не са подходящи за най-нежната кожа.

 


Слънцезащитната козметика за деца трябва да е с минимум 30 SPF фактор и да блокира, и UVA, и UVB лъчите.


 

Препоръчително е да се избягват продуктите с аромати и оцветители, особено при склонност към екзема. По-удобни за ползване, съответно за нанасяне върху кожата на нетърпеливото дете, са вариантите със спрей, а за лицето стиковете.

 


3. Протекцията не е само в крема

 

Забравете съвета, който знаем от детството си – срещу слънце да се обличат леки светли дрехи. Напротив, дрехите, които могат да имат някакъв предпазващ ефект са тъмните и плътни и то за предпочитане, произведени от тънка фина вълна, тъй като тази материя най-добре блокира слънчевите лъчи.


 

Бански със защитен фактор минимум 30 срещу слънчевите лъчи вече се предлагат и на нашия пазар. По-трудно могат да се осигурят, но не е невъзможно, дрехи със слънчева протекция. Материята на това облекло фабрично е обработена с препарат, който дава необходимата защита. Особеното е, че обикновено след десетина-двадесет изпирания протекцията се губи.

NEWS_MORE_BOX


В западните страни се предлага и препарат, който се поставя в пералнята при изпиране на облеклото - Tinosorb FD. Защитният филм се запазва до 20 следващи изпирания без препарата.

 


Шапката задължително трябва да е с козирка, за да не допуска лъчите на слънцето да стигат директно лицето и очите на детето. Колкото и да е малко то, въпреки че носи шапка, е добре да се осигурят слънчеви очила с качествени стъкла и с филтър срещу UVB и UVA лъчите.


 

Педиатрите препоръчват детето да не се води на плаж в часовете между 10.30 и 17.00 ч.


 

Плажът не е подходящ за деца под 1 година.

 


 

4. Ако се случи детето да изгори

 

Ако се случи детето да изгори, при условие, че по кожата няма мехури, могат да се предприемат следните действия:

  • Поставете хладен компрес върху кожата.
  • Нанесете алое гел върху изгорялата кожата. Добре е гелът преди това да се постави за няколко минути в камерата на хладилник.
  • Дайте на детето парацетамол или ибупрофен, в доза според възрастта.
  • Детето трябва да приема много течности.
  • Внимание: продуктите, които се предлагат в аптеките за изгоряла кожа, съдържащи бензокаин, вид анестетик, не са подходящи за малкото дете. Такъв продукт може да влоши състоянието – удължава усещането за болка, възможно е да предизвика и алергична реакция.
  • Ако по кожата има мехури, детето изглежда отпуснато или е с повишена температура, трябва да се предприеме лекарски преглед.