Ново проучване разкрива, че близо 2 милиона нови случая на астма при деца годишно могат да бъдат причинени от замърсител на въздуха, свързан с трафика: азотен диоксид.

 

Изследването, проведено от университета Джордж Вашингтон, е първото, което анализира връзката между педиатричната астма и този замърсител в повече от 13 000 града, от Лос Анджелис до Мумбай.


 

Астма при децата

Астмата е хронично заболяване, което причинява възпаление на дихателните пътища, ограничава поемането на въздух и причинява затруднено дишане.

 

Най-честите алергени, които могат да предизвикат астматичен пристъп, са цветен прашец, прах, мухъл, животинска кожа, химикали, някои храни, определени лекарства или замърсяване.

 

Всъщност отдавна е известно, че замърсяването е рисков фактор за детска астма.

 

И това проучване разкрива, че проблемът е особено сериозен в градските райони.

 

Констатациите показват, че чистият въздух трябва да бъде критична част от стратегиите за поддържане на здравето на децата, казва съавторът на изследването Сюзън Аненберг.

 

Ефектите на азотния диоксид

Азотният диоксид е замърсител, който идва главно от емисии от моторни превозни средства и промишлеността.

 

Успоредно с това са били проследени случаи на астма, развили се при деца от 2000 до 2019 г.

 

Учените са стигнали до следните заключения:

 

От 1 850 000 нови случая на педиатрична астма, приписвани на NO2 в световен мащаб през 2019 г., две трети са настъпили в градски райони.

 

Въпреки подобренията в качеството на въздуха в Европа и Съединените щати, мръсният въздух и по-специално замърсяването с NO2 се е увеличило в Южна Азия, Африка на юг от Сахара и Близкия изток.

 

Изследователският екип е изследвал връзката между астмата и замърсяването от дълго време и е установил, че усилията за постигане на по-чист въздух се изплащат, макар и твърде бавно и неравномерно.

 

Едно по-ранно проучване е установило, че NO2 е свързан с приблизително 13% от случаите на астма при деца в света и до 50% от случаите в 250-те най-гъсто населени града в света.

 

Като цяло, свързаните с NO2 случаи на педиатрична астма са намалели от 20% през 2000 г. на 16% през 2019 г.

 

Как да се справим със замърсяването?

Решението на проблема е да се ограничи трафика.

 

Намаляването на транспорта, задвижван от изкопаеми горива, може да помогне на децата и възрастните да дишат по-добре и може да има много положително въздействие върху здравето, с по-малко случаи на педиатрична астма.

 

Освен с астмата, замърсяването е свързано с увеличаване на смъртността.

 

Друго проучване от същия университет предполага, че 1 800 000 смъртни случая може да са свързани със замърсяването на въздуха само през 2019 г.

 

Не бива да се забравя, че 86% от възрастните и децата, живеещи в градовете по света, са изложени на ниво на фини частици, което надвишава насоките, установени от Световната здравна организация.

 

Фините прахови частици са другият замърсител на въздуха, който причинява най-много здравословни проблеми.

 

Контрол на астмата

Намаляването на замърсяването е задължителна стъпка за борба с астмата, но след като се прояви, е възможно само да се контролират симптомите, защото няма лечение.

 

Астмата като цяло се подобрява в ранните тийнейджърски години.

 

Не е известно обаче и защо се подобрява, нито дали се дължи на хормонални или други промени.

 

След като астмата бъде диагностицирана, винаги има тенденция да се появява отново по-късно в живота, казва д-р Джон Костело, пулмолог в Mayo Clinic Healthcare в Лондон.

 

Освен медикаментозното лечение, все повече се доказва, че редовните упражнения са страхотен съюзник за предпазване от заболяването.

 

Източници:

https://www.sabervivirtv.com/neumologia/ninos-desarrollan-asma-por-contaminacion_6652

https://blogs.gwu.edu/sanenberg/pm2-5-no2-and-ozone-data-for-13000-cities-worldwide/