Има общо схващане, че ревматичните заболявания засягат само възрастните хора, но реалността е, че патологии на опорно-двигателния апарат могат да се появят и през детството и юношеството.

 

Сред ревматичните заболявания, които се срещат в педиатричната възраст, най-често срещаният е ювенилният идиопатичен артрит, който се отнася до разнообразна група възпалителни заболявания с неизвестен произход, които започват в детска възраст и чиято най-честа проява е артрит.


 

Най-често срещаният е ювенилният идиопатичен артрит

Ювенилният идиопатичен артрит е термин, който включва артрит от неинфекциозен произход, който започва преди 16-годишна възраст.

 

Разпространението на тази патология се оценява между 4 и 16 случая на 100 000 деца под 16-годишна възраст.

 

От друга страна, разпространението е по-високо при момичетата, като съотношението варира в зависимост от вида на заболяването.

 

Има няколко различни вида артрит, които се различават по своите симптоми, отговора на лечението и прогнозата.

 

При тези пациенти се засяга цялата съединителна тъкан - стави, мускули и сухожилия, както и кожата, очите, кръвоносните съдове и други.

 

Причини за артрит при децата

Причината за ювенилния идиопатичен артрит не е известна, всъщност думата идиопатичен означава точно това, че произходът му е неизвестен, обяснява д-р Хуан Карлос Нието, говорител на Испанското общество по ревматология и специалист по детска ревматология в Болница Грегорио Мараньон.

 

Някои инфекции или травми могат да бъдат отговорни за появата на артрит, продължава той.

 

Повечето видове ювенилен идиопатичен артрит са автоимунни заболявания.
 

Това означава, че имунната система на пациента, която обикновено помага на тялото му да се бори с инфекциите, в този случай атакува синовиалната тъкан, причинявайки възпаление.

 

Симптоми

Както в случая на артрит, който засяга възрастни, симптомите на ювенилния идиопатичен артрит са:

  • Болка,
  • Възпаление,
  • Ограничаване на подвижността на ставите

При този вид артрит най-често засегнатата става е колянната, следвана от глезена.

 

Както обяснява д-р Нието, освен тези симптоми, артритът може да причини и други проблеми.

 

Най-честата несвързана със ставата проява е възпалението на очите, което се нарича увеит.
 

Важно е да се отбележи, че това възпаление може да се прояви безсимптомно, така че е важно да се посещава редовно офталмолог, за да се избегнат последствията в зряла възраст.

 

Системният тип ювенилен идиопатичен артрит може също да причини генерализирано възпаление, което се проявява с треска, кожни лезии, лимфаденопатия и уголемяване на органи като черен дроб и далак.

 

 

От друга страна, хроничното възпаление на коляното благоприятства асиметричния растеж на краката, причинявайки дисметрия и проблеми при ходене в зряла възраст.

 

Ако възпалението е генерализирано, може да има забавяне на растежа и намален ръст в зряла възраст.

 

Някои деца могат да изпитват симптоми за няколко месеца, докато други имат симптоми в продължение на много години.

 

Първи признаци

Първите симптоми обикновено са болка и възпаление на ставите. Ранен признак на ювенилен артрит може да бъде накуцването.

 

От друга страна, треската и свързаните с нея кожни лезии са друг от симптомите, които могат да показват наличието на ревматологично заболяване.

 

Грижи за деца с артрит

Диагнозата на ювенилен идиопатичен артрит предполага хронично заболяване, което трябва да се контролира през целия живот.

 

Въпреки това, някои пациенти може да имат единичен епизод или да са напълно асимптоматични в продължение на години, без да е необходимо лечение.

 

Грижите, от които се нуждаят тези деца, са редовни консултации с детския ревматолог за оценка на състоянието на възпалението и лечение, което контролира възпалението в краткосрочен и дългосрочен план, обяснява ревматологът.

 

В останалата част целта е тези деца да водят възможно най-нормален живот, включително физически упражнения и училищни занимания.

 

Важно е да се индивидуализира всеки случай и ревматологът да действа специфично във всяка ситуация.

Емоционални ефекти

Децата с ювенилен идиопатичен артрит може не само да имат проблеми със ставите, но заболяването може да повлияе и на емоционалното им състояние, което може да бъде свързано с клиничната ситуация, казва д-р Нието.

 

Диагнозата на хронично заболяване винаги е трудна и в толкова деликатен период като юношеството може да въздейства много повече.

 

Лечение на артрита

Ранното откриване на ювенилен идиопатичен артрит е от съществено значение за започване на адекватно лечение и подобряване на прогнозата на заболяването.

 

Що се отнася до лечението, има множество фармакологични средства, като пример са инжекциите с кортикостероиди във възпалени стави до лечения, които модулират имунната система, обяснява д-р Нието.

 

Източници:

https://www.sabervivirtv.com/pediatria/artritis-tambien-puede-afectar-ninos-adolescentes_6383