Какво представлява инфекцията с респираторен синцитиален вирус?

Респираторният синцитиален вирус (RSV) предизвиква инфекция, която може да доведе до значителни симптоми при бебета и малки деца на възраст под 2 години. Въпреки това, повечето бебета, които се заразяват с вируса, изпитват подобни на настинка симптоми и се възстановяват без проблем.

 


Респираторният синцитиален вирус (RSV) обаче може да има сериозни последствия при определени групи, като:

 • Бебета под 6 месеца;
 • Бебета, родени преждевременно;
 • Бебета, които имат заболяване на белите дробове или имунната система

RSV е вирус, който се пренася чрез аерозолни капчици от кашляне и кихане на заразен човек. Тези вируси могат да се разпространяват при директен контакт от човек на човек или при контакт със замърсен предмет, като дръжка на врата или играчка. Инфекцията е по-разпространена през зимните и пролетните месеци, отколкото през други периоди от годината.

Какви са симптомите на респираторния синцитиален вирус?

Симптомите на RSV инфекцията са подобни на симптомите при по-сериозна настинка и могат да включват:

 • Хрема;
 • Висока температура;
 • Влошено хранене или сън;
 • Изтощение, апатия;
 • Кашлица;
 • Хрипове;
 • Затруднено дишане;
 • Цианоза (синьо оцветяване около устните);
 • Гръдната стена се придърпва с дишане;
 • Бързо дишане;
 • Апнея (кратки периоди без дишане)

RSV е и най-честата причина за бронхиолит и пневмония при бебета под 1 година. Тези състояния причиняват подуване на белите дробове, което може да доведе до запълване на дихателните пътища със слуз, затрудняващо дишането.

 

Всеки случай на инфекция с RSV при бебета протича различно. Някои бебета имат много леки симптоми, докато при други е възможно да възникнат животозастрашаващи проблеми.

Какво е лечението при инфекция от респираторен синцитиален вирус?

При инфекция с респираторен синцитиален вирус (RSV) има няколко специфични лечения, които да помогнат за нейното излекуване. Антибиотиците не действат на вирусите, също така няма ваксина, която да предотврати заболяването. Вместо това лечението на RSV инфекцията обикновено има за цел овладяването на симптомите предотвратяването на усложненията.

 

Повечето случаи на инфекция с респираторен синцитиален вирус (RSV) при бебета отминават без лечение след 1 до 2 седмици и често лечението може да протече в домашни условия.

 

Домашни средства за лечение

 

Някои прости домашни средства могат да помогнат при инфекцията, включително:

 • Насърчаване на приема на течности. На болни бебета на възраст над 6 месеца, трябва бъде дадена повече вода. Кърмачетата трябва да бъдат хранени колкото е възможно повече, тъй като това може да предотврати дехидратацията и необходимостта от по-агресивна хидратация;
 • Лекарства без рецепта. Ацетаминофенът (парацетамол) може да облекчи дискомфорта и да понижи температурата при инфекция с RSV. От съществено значение е консултацията с лекар, преди даването на ацетаминофен на бебето, ако то никога преди това не е приемало лекарството или е на възраст под 3 месеца;
 • Почистване на секрети от дихателните пътища. Отстраняването на излишната слуз от устата или носа на бебето с помощта на специална спринцовка под формата на гумена круша (назален аспиратор за бебе) може да улесни дишането и храненето на бебето;
 • Престой в запотена баня. Пускане на горещ душ в затворена баня и оставяне на помещението да се напълни с пара. Парата може да помогне за намаляване на възпалението в дихателните пътища, разреждане на слузта и улесняване на дишането

Винаги е необходим разговор с лекар, преди даването на лекарства за настинка или кашлица на деца и бебета. Някои медикаменти съдържат вещества, които не са подходящи за деца под 6 години. Трябва да бъде избягвано даването на повечето лекарства за настинка и кашлица на бебета под 2 години.

 

Медикаменти и други лечения

 

Ако бебето изпитва тежки симптоми на инфекция с RSV, възможностите за лечение, които могат да осигурят облекчение на симптомите, включват:

 • Кислород. При затруднено дишане на бебето, нивото на кислород в неговата кръв спада, което може да бъде много опасно, ако не бъде лекувано. Когато бебето се бори да диша, то трябва да използва много повече енергия. В крайна сметка това може да доведе до дихателна недостатъчност и спиране на дишането, което е спешно състояние. Даването на допълнителен кислород повишава нивата на кислород в кръвта и намалява усилието, необходимо за дишане;
 • Течности. Случаите на проблеми с дишането могат да доведат до ниска енергия при бебето и затруднено хранене или трудност за прием на достатъчно течности. Малките бебета могат да се дехидратират много бързо. Ако не бъде приемано достатъчно количество вода, е възможно да възникне нужда от интравенозна хидратация или сонда за хранене, за да бъде поддържана хидратиратация;
 • Медикаменти. В някои ситуации могат да бъдат предписани лекарства за отваряне на дихателните пътища на бебето. При тежки и високорискови случаи може да има нужда от използването на антивирусни лекарства.

Референции:
1. KidsHealth. About bronchiolitis
2. American Lung Association. Managing and preventing RSV
3. Centers for Disease Control and Prevention. Respiratory syncytial virus
4. HealthyChildren. RSV: When it's more than just a cold