Пълноценният сън е от ключово значение за качеството на живот и хранене на децата. Дори един час по-малко сън в рамките на нощта води до промени в начина на хранене на децата. Това е показало проучване, проведено от Университета в Отаго, което е публикувано в The American Journal of Clinical Nutrition. Установено е, че децата придобиват различни навици на храненеq когато спят по-малко. Съкращаването на съня дори с 40 минути води до значително повишаване на хранителния прием. Това означава, че децата приемат повече калории и се понижава качеството на хранителния им режим.

 

Често усилията в областта на детското хранене са насочени към справяне с липсата на апетит и насърчаването на редовно и пълноценно хранене. Всъщност ключово значение за диетата на децата има и качеството на съня. За целите на проучването са били проследени 100 деца на възраст между 8 и 12 години. В рамките на една седмица продължителността на техния нощен сън е била намалена с един час. След интервал от една седмица, в който децата отново са могли да се върнат към предишните си навици, продължителността на съня е била повишена отново с един час. В рамките на проследяването е бил проследен и оценен както техния сън, така и хранителните им навици, апетита и калорийния прием.


 

Резултатите са показали, че при недоспиване децата са били склонни да приемат повече калории и то след 17 часа вечерта. Голяма част от този прекомерен хранителен прием е била набавяна от преработени храни, които не предоставят пълноценни количества хранителни вещества. Такива са снаксовете, бисквитите, промишлените сладкиши и солени изделия. Родителите на участниците са пояснили, че недоспиването се е отразявало и на емоционалния баланс на децата. Това е предизвиквало или повишен апетит или намалено желание за хранене, което значително нарушава и затруднява изграждането на редовен и пълноценен хранителен режим. Когато децата не са се наспивали достатъчно се е наблюдавал понижен апетит към здравословни храни, които, също така са и с по-ниско калорично съдържание.

 

От друга страна, при недоспиване апетитът им към вредни и богати на калории храни е бил значително повишен. Това се наблюдава и при възрастните - нарушенията в емоционалния баланс водят до прекомерен прием на нездравословни храни. Разликата в калорийния прием при недоспиване на децата, който може да се изразява дори само в прием на няколко бисквити в повече за деня, в дългосрочен план може да доведе до значително наддаване на тегло ако не се балансира чрез увеличаване на физическата активност.

 

Въпреки че на дневна база хранителния прием може да не е значително повишен, а само в умерени граници, това повишение в дългосрочен план може да доведе до дапълнително натрупване на мастна тъкан за период от една година. Това подчертава връзката между недоспиването и напълняването в дългосрочен план. Дори малката разлика в калорийния прием и понижения енергоразход може да доведе до покачване на телесната маса с напредване на времето. Резултатите показват, че сънят е ключов фактор, който указва влияние върху хранителните навици на децата.

 

Източници:

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0002916522105125?via%3Dihub