Екземата при децата е свързана с по-голям риск от развитие на алергични заболявания, тъй като се смята, че те са засегнати от атопия, която е свързана с повишена чувствителност. Установена е връзка между екземата и повишен риск от астма и алергичен ринит.

 

Как да предпазим детето от атопичен дерматит?


  • По-продължително кърмене и употреба на адаптирано мляко, което е подходящо за деца, алергични към протеина на кравето мляко;
  • Избягване на ранно излагане на алергени от храната и околната среда;
  • Употреба на памучни дрехи и чаршафи, които да се перат с по-нежни препарати, без омекотител;
  • Редовно почистване на стаята и играчките на детето.

Какво е подходящото лечение?

В случай на екзема при бебето е необходима консултация със специалист. Често се налага приложение на кортизонов крем в продължение на 2 или 3 дни, но не и повече от 6 дни подред. При алергия, която може да се съчетае с екземата, често се изписват антихистамини, които да потушат алергичната реакция и да намалят риска от усложнения. При инфектиране на раните е необходимо локално антибиотично лечение. За облекчаване на сърбежа се препоръчва баня, обогатена с мазнини, за 20 минути във вода с температура 36 градуса, към която се добавя супена лъжица вазелин.

 

Локалните кортикостероиди са локални препарати, съдържащи вещества, производни на кортизон. Те притежават мощен противовъзпалителен ефект при кожни лезии. Подходящи са при неинфекциозни възпалителни дерматози, за краткотрайно приложение. Не е подходящо да се използват в случай на кожни инфекции или разязвени лезии. Ако се използват върху големи участъци от кожата или под превръзка за по-дълги периоди, лекарството може да премине в кръвта и да причини, особено при кърмачета и малки деца, забавяне на растежа, което се предотвратява при прекратяване на лечението. Локалните кортикостероиди се предлагат под формата на кремове, мехлеми или лосиони. Изборът се прави според областта на приложение. Под формата на крем се използват при влажни лезии и за нанасяне по гънките, мехлемът е подходящ за сухи лезии, а лосионът - за нанасяне на скалпа. Количеството, което се прилага, се определя от специалист, според нуждите и предписаната доза и продължителността на лечение трябва да се спазва стриктно.

 

Референции:

https://www.vidal.fr/maladies/chez-les-enfants/eczema-nourrisson-dermatite-atopique/traitements.html