Д-р Надежда Хаджиева е завършила Медицинския университет – София през 1997 г. Притежава две специалности – по педиатрия и неонатология и дерматология и венерология. Надгражда познанията си в ежегодни квалификационни курсове в страната и международни обучения по дерматоскопия, дерматоалергология, педиатрична дерматология и естетична медицина.


Ето какво сподели тя за грижите за детската кожата през студеното полугодие..

 


 - С какво детската кожа се различава от тази на възрастните?


Детската кожа е по-различна от тази на възрастните. Тя е нежна и лесно ранима, с добре развита капилярна мрежа и високо съдържание на вода. Мастните жлези са недостатъчно развити, което е причина за намалената секреция на себум. Водно-липидната мантия е с намалени бариерни функции. Роговият слой е тънък, а резорбтивните способности - големи. Това прави детската кожа особено податлива на вредните външни въздействия. Зимата лицето е изложено на студ, а тялото на високи температури, поради прекомерното обличане или използване на отоплителни уреди, които допълнително пресушават кожата на лицето.

 

 - Как трябва да се грижим за детската кожа тогава?


Правилата за хидратация за същите: не къпете детето всеки ден, използвайте подходящ измивен продукт за областта на подмишниците, полови органи, седалище и стъпала. Мазането е с балсам, а не с млека, и то ежедневно, а не само след баня.
През зимата при децата много уязвима е периоралната зона. Зоната около устните е подложена на дразнещото действие на слюнката.


При бебетата слюноотделянето е изключително засилено в периода на израстване на зъбите. При по-големите деца то е резултат от вредния навик за непрекъснато облизване на сухите устни, което се счита за форма на напрежение при децата.


Наблюдавайте детето и без да му се карате се опитайте да ограничите облизването на устните. Бъдете търпеливи и негови приятели в тази нелека битка.

 

 - Какво може да се използва за зоната около устните при децата?


Изключително добре тази зона се повлиява от бариерен крем за лице, нанесен около и върху устните сутрин и на обяд. Вечер нека се използва чист бял вазелин.