Бронхиалната астма е състояние, което често се среща сред деца и подрастващи. То засяга дихателната система, предизвиквайки затруднено дишане, кашлица, недостиг на въздух, свирене в гърдите.

 

Заболяването протича с периоди на ремисия и обостряне, което се предизвиква при контакт на организма с определени провокиращи субстанции – тригери. В резултат лигавицата на дихателните пътища се подува и се образува по-голямо количество слузен секрет. Това води до стесняване на дихателните пътища – бронхите, в резултат от което се затруднява дишането във фазата на експириум (издишване).


 

Тригерите са различни при отделните хора. Някои от тях могат да имат сезонен характер, докато други действат целогодишно. Най-честите провокатори на пристъп на бронхиална астма са:

  • Полени, плесен, животински пърхот;
  • Дразнители и замърсители в атмосферния въздух;
  • Респираторни инфекции, като настинки, грип и други;
  • Физическо натоварване;
  • Гастроезофагеален рефлукс и други.

 

Понякога установяването на провокиращия фактор е много трудно и изисква време и задълбочено наблюдение на детето. Когато обаче тригерът е известен, най-добрата профилактика е предпазването от контакт с него. Така значително ще намалеят пристъпите на обостряне на астмата.

 

Заболяването не трябва да става причина за ограничаване на семейните пътувания и почивки. Необходимо е обаче спазването на някои правила при подготовката за пътуване, както и по време на престоя.

 

Преди да заминете е добре да посетите лекуващия лекар на детето, който да даде допълнителни указания и при необходимост да направи корекция в контролиращата терапия. Обсъдете с него и плана за действие при евентуален пристъп на бронхиална астма.

 

Какво да вземем с нас при пътуването?

  • Лекарства. Задължително вземете медикаментите, които детето приема в междупристъпните периоди. Друго задължително лекарство е бързодействащ бета-2 агонист, който се използва като първа линия на терапия при пристъп на бронхиална астма. Желателно е медикаментите да носите в ръчния багаж, особено при летене със самолет. Така може да реагирате своевременно, ако детето получи пристъп.
  • Небулизатор. На пазара има голямо разнообразие от инхалатори. Удобни за пътуване са тези с по-малки размери, някои от които могат да се включват и към запалката на автомобила. Има и такива, които работят на батерии.
  • Задължително преди пътуване се уверете, че детето има валидна здравна застраховка. Желателно е да знаете и генеричните имена на лекарствата, които детето приема, тъй като в различните държави същият медикамент може да съществува под формата на различни търговски наименования.
NEWS_MORE_BOX

 

Как да избегнем тригерите, които предизвикват пристъпа на бронхиална астма?

  • При пътуване с автомобил. Ако астмата на детето се обостря при контакт с полени или атмосферни замърсители, препоръчва се по време на пътуването прозорците на автомобила да останат затворени, а да се използва климатикът като средство за поддържане на комфортна температура.

Ако детето е алергично към плесен или прах, е желателно да включите климатика поне 10 минути преди да се качите в автомобила. По този начин въздухът ще се прочисти.

 

  • При пътуване със самолет. Обикновено пушенето в пътническите самолети е забранено. При пътуване с чартърен полет е необходимо обаче да се информирате предварително дали на борда може да се пуши.

 

Проблем в самолета може да бъде прекалено сухият въздух. По тази причина е желателно да давате на детето повече течности. Обикновено небулизаторите не са включени в аптечката за оказване на спешна помощ на борда, затова се препоръчва да си носите такъв на батерии. Другият вариант е използването на спейсър, който не изисква електрическо захранване, но може да е също толкова ефективен. Техниката на инхалиране при двете устройства се различава, затова е необходимо преди пътуването родителят да бъде обучен за правилната употреба.