Повечето вирусни инфекции, които засягат дихателна система, започват с хрема. Често се срещат родители, които казват „ Щом започне да киха толкова често, значи се разболява!“


„Течащият нос“ обичайно е първата изява на начеващия ринит. Дължи се на променения мукуцилиарен клиърънс, секреторни механизми, десквамация на епитела поради директно увреждащо действие на вируса и други. А причинителите могат да са много!


В по-голямата  част от случаите се касае за вируси и инфекцията се ограничава до засягане на назофаринкса, с лека до умерена температура. В зависимост от причинителя, индивидуалния имунен отговор и въздействието на някои външни фактори е възможно настъпването и на усложнения.Как да помогнем при запушен нос?
1. На първо място прочистете носните ходове

Във всяка възраст можете да използвате физиологичен разтвор за промивка. При по-малките се налага аспирация с помощта на аспиратор за нос.
Ако детето е достатъчно голямо, го подсещайте да си почиства носа от секретите самостоятелно и да го издухва.
Не прилагайте мукулитици или медикаменти, повлияващи кашлицата без консултация с личния лекар на детето!

2. Осигурете адекватен прием на течности!

Добрата хидратация на организма позволява по-бързо възстановяване на лигавиците и преодоляване на инфекциозни процес. При най-малките, кърменето е на поискване. Ако детето е по-голямо, може да предложите пилешка супа, леко подлсладени чайове, айрян. Ако има съпътстваща висока температура или повръщане и/или диария, могат да се добавят готови рехидратиращи разтвори.

3. Овлажнете лигавицата! 

Вирусите виреят отлично на суха и студена лигавица. За да овлажните и затоплите лигавицата на носа можете да използвате инхалатор, за инхалации с физиологичен разтвор.
Някои спрейове с физиологичен разтвор са в комбинация с хиалуронова киселина или натриев хидрогенкарбонат, което осигурява по-добра хидратация.
Когато детето се къпе, можете да запарите банята (пуснете да тече топлата вода известно време, до получаване на гъста пара) и го оставете да постои поне 8-10 минути.

4. Симптоматични средства

Капките за нос, които съдържат ксилометазолин под някаква форма, са особено разпространени при възрастни. Те имат отлично моментно действие и основно отпушват, носа понеже имат съдосвиващо действие, което влияе върху отока на носната лигавица. Както и при възрастни, така и при деца не са подходящи за постоянна или продължителна употреба. Препоръчва се да се прилагат само при силна нужда, за сток максимално 7 дни. Прилагат се при деца над 2 години.


Широко приложение намира комбинацията на фенилефрин/диметинденов малеат (назален деконгестант с антихистамин). Те намаляват обилната секреция и се прилагат от 1-годишна възраст (по лекарска преценка е възможно и приложение при по-малки деца).


Кога даваме антибиотични капки?

Изключително рядко се налага симптомите хрема и запушен нос да се лекуват с локален или системен антибиотик. Лечението трябва да се назначава само от лекар след преглед и оценка на придружаващи симптоми или подлежащи заболявания. Прекокомерната употреба на антибиотици води до появата на силно резистентни щамове бактерии, нарушава естествения микробиом на носната лигавица, което може да спомогне до свръхрастеж на условнопатогенни щамове.
 

Библиография:
Nelson Textbook of Pediatrics Elsevier eBook on VitalSource, 20th Edition
by Robert M. Kliegman, MD, Bonita F. Stanton, MD, Joseph St. Geme, MD and Nina F Schor, MD, PhD;

Педиатрия, издателство „АРСО“, под редакцията на Проф. Д-р Д.Бобев и Доц. Д-рЕ.Генев – трето издание
MEDSCAPE – emedicine.medscape.com