Слънчевото изгаряне е видимият резултат от излагането на въздействието на невидимите UV-лъчи. Последните оказват неблагоприятно въздействие на кожата, като водят до преждевременното ѝ остаряване и предразполагат към развитие на рак на кожата.

 

Най-застрашени са децата със светла коса и кожа, както и тези, които имат множество бенки и лунички по тялото. Счита се, че изгарянето в ранна детска възраст завишава многократно риска от развитие на рак на кожата в бъдеще.


 

Слънчевото изгаряне е често срещано сред децата, особено след дълъг ден на плажа или в парка без да е използвана подходяща слънцезащитна козметика. Обикновено те изглеждат добре през деня, но след това постепенно вечерта след плажа кожата почервенява. Това може да предизвика чувство за болка, топлина, отпадналост, понижено настроение. При някои може да се наблюдава втрисане.

 

Тъй като слънцето изсушава кожата, тя може да започне да се усеща по-стегната и сърбяща. След около седмица изгорената кожа започва да се бели. Не се препоръчва детето да се чеше или да се опитва да обели само изгорялата кожа, тъй като това може да доведе до развитие на инфекция.

 

Най-често се касае за изгаряне първа степен, което засяга повърхностния слой на кожата – епидермис. Под действие на UV-лъчите се стимулира синтезът на меланин от меланоцитите, в резултат от което след няколко дни на мястото на изгорените участъци кожата потъмнява, след което започва да се лющи.

 

Ето няколко съвета, с които може да помогнете на детето при наличие на изгаряне:

  • Облейте детето с хладка (но не студена) вода или приложете върху изгорените места хладки компреси. Това ще доведе до облекчаване на болката и чувството за топлина.
  • Не използвайте сапуни, които могат допълнително да раздразнят и изсушат кожата.
  • За да повлияете на дискомфорта, може да нанесете гел от алое вера върху изгорените участъци.
  • Стимулирайте детето да приема достатъчно количество течности, така че да възстанови загубите от продължителния престой на слънце, като по този начин ще го предпазите от дехидратация.
  • При по-тежки изгаряния може да дадете на детето нестероидни противовъзпалителни лекарствени средства като ибупрофен или парацетамол.
  • Прилагайте овлажняващ крем, за да рехидратирате изгорената кожа. Така намалява и сърбежът.
  • Изгорялата кожа е много чувствителна при контакт. Препоръчва се отстраняване на дрехите, които са в непосредствен досег с нея. Ако изгорялата област е прекалено голяма, може да облечете детето с по-широки памучни дрехи. Така то ще се чувства по-конфортно, а самата кожа може да „диша”. Това допринася за по-бързото й възстановяване.
NEWS_MORE_BOX

 

При тежки изгаряния с образуване на мехури се касае за изгаряне втора степен, което засяга не само епидермиса, но и дермата. В тези случаи е необходимо да се посъветвате с лекар. Докато това се случи е важно мехурите да не се разчесват, пукат или изцеждат, тъй като това може да доведе до развитие на вторична инфекция.

 

При слънчево изгаряне е небоходимо да държите детето далеч от слънчевите лъчи, тъй като всяко излагане на слъце може да доведе до влошаване на оплакванията и на общото състояние на детето. Докато кожата е зачервена и болезнена то трябва да остане на сянка. Изгарянето първа степен преминава без образуване на белези.

 

Не забравяйте, че трябва да бъдете добър модел за подражание на детето. Винаги използвайте слънцезащитна козметика с висок SPF, над 30, носете слънчеви очила, ограничете престоя на слънце, когато то е най-силно (в обедните часове – между 12 и 16 часа). Така защитавате не само себе си от вредните UV-лъчи, но предпазвате детето и изграждате навици у него.