С края на лятото температурите постепенно започват да падат, слънчевото греене отслабва, за децата е време отново да се върнат в колективите-училища или детски градини. Като цяло за детския организъм настъпва стрес, поради комбинацията от промяна в режима на живот и изменящите се климатични условия. Вирусните инфекции са целогодишно явление, но именно, събирането на децата в големи групи и близкия контакт помежду им, създава условия за бързото разпространение на инфекции.


Естественият механизъм, по който се изгражда имунитет сред децата е чрез среща с различни патогени. Незрялата имунна система се развива и усъвършенства, именно чрез преболедуване. Най-честата патология в детска възраст са острите респираторни инфекци (ОРИ). По-голямата част от тях засягат предимно горни дихателни пътища, като вирусите са основните причинители. Най-висока е заболеваемостта сред децата в предучилищна възраст, при по-големите се наблюдава тенденция към намаляване честотата и тежестта на протичане.


При малка част от децата с чести инфекции на горни дихателни пътища, се установява подлежащ имунен дефицит (първичен или вторичен) или друга патология (анатомични отклонения на дихателна система, мукувисцидоза, цилиарна дискинезия и др.). Респираторните инфекции попринцип са нормално явление в определени граници и мнозинството от децата нямат подлежащи проблеми. Всяко дете, което боледува често, подлежи на проследяване от личен лекар. При съмнение за подлежащ имунен дефицит или друго състояние е необходима консултация със съсответен специалист.


 

Съществуват допълнителни рискови фактори, които влияят на честотата на респираторни инфекции. 

  • Те могат да бъдат както външни: По-ранна социализация, посещение на ясла/детска градина. Пасивно пушене. Замърсяването на въздуха, за деца които живеят в по-замърсени градски или индустриални раьони. Големите семейства, с 3 и повече деца, необходимо е поддържане на адекватни хигиенни условия и добра вентилация на помещенията.
  • Така и вътрешни (или индивидуални):Незрялост на имунната система. Подлежащ атопичен терен. Самите инфекции предизвикват имуносупресия най-вече в първите дни, дори след излекуване. Анатомични особености на дихателни пътища-размери, стестненеия, дължина и позиция на Евстахиевата тръба и др.

 

Как можем да подготвим детето за есенно-зимния сезон?

  • На първо място остава закаляването, в комбинация със здравословното, разнообразно хранене и приема на достатъчно сезонни плодове и зеленчуци. 
  • В аптеките могат да се открият т.нар. имуностимуланти. Те преставляват различни продукти или комбинации, които съдържат: пчелен мед и производните му, коластра, рибено маско, билкови съставки (салвия, бъз, босилек, лайка, боровинка и др.) екстракти от грейпфрут, ехинацея, котешки нокът, колоидно сребро и други. Съществуват клинични проучвания за някои от препаратите, които доказват ползата от употребата им. При често боледуващо дете, преди да се прибегне към употребата на имуностимуланти е важно да се изключат подлежащи състояния (имунен дефицит или друга патология). Не се препоръчва непрекъсната им употреба при здрави деца, както и да се използват при фамилно обременени за автоимунни заболявания. Важно е да се дават, под лекарски контрол и наблюдение. 
  • По-особена група са имуномодулаторите и бактералните лизати. Те създават неспецифичен имунитет и се назначават единствено и само по лекарско предписание. 
  • Спазването на редовния имунизационен календар, осигурява защита срещу животозастрашаващи инфекции.
  • По отношение на вирусните инфекции, съществуват годишни програми за ваксинация срещу грип. Заболеваемостта от грипни вируси е с пик между ноември и март. Подходящо време за поставяне на ваксината са месеците септември, октомври и февруари. Обсъдетет с личният лекар, подходящо ли е да се постави и кога да бъде организирано. 
  • При недоносените новородени,както и деца до 2г. възраст с бронхопулмонална дисплазия или вродено сърдечно заболяване, се поставя ваксина срещу RSV (респираторния синцитиален вирус).

Каквито и мерки да предприемем, няма как да предпазим децата от всички вируси, с които предстои да се срещнат в следващите месеци. Различните източници посочват, че нормалната честота на ОРИ е най-висока за възрастта от 1 до 3 години и може да достигне от 6 до 8 пъти годишно.