Круп синдромът се характеризира с появата на типична кашлица, т.нар. „лаеща кашлица“, промяна в гласа (спаднал, дрезгав глас) и наличието на характерен високочестотен звук – стридор. Стридорът може да се чува във фазата на вдишване, издишване или и в двете фази.


Круп синдромът се появява в резултат на засягане на горните дихателни пътища – ларинкс и трахеа, в някои случаи се засягат и бронхи, развива се съответно ларинготрахеит или ларинготрахеобронхит.


Най-честите причини за появата на круп синдром са вирусните инфекции (парагрипни вируси, 1,2 и 3ти тип, аденовируси, респираторносинцитиален вирус, грип и др.), по-рядко са бактерии (H.influenzae, M.pneumoniae, S.pyogenes, C.diphteriae и др.). Може да се дължи на вродени състояния (ларинго - , трахеомалация и др.), алергични и психогенни фактори или вродени съдови аномалии и туморни формации.Островъзникналият круп, се свързва с инфекция – вирусна или бактериална.

 

Как да разпознаем круп синдрома?

  • При леките състояния гласът е променен и се появява лаеща кашлица.
  • Среднотежките и тежките настъпват обикновено нощем. Детето видимо е със затруднено дишане и пристъпна лаеща кашлица. Кашлицата е особено високочестотна може да звучи и като свистене. При тежко засягане и силно намалена проходимост на дихателните пътища, се появяват признаци на дихателна недостатъчност – детето диша много учестено, при вдишване ноздрите са силно разтворени, наблюдава се интеркостален и югуларен тираж (участва и допълнителна дихателна мускулатура на междуребрията и югулума), периорална цианоза(посиняване около устата).

Какво да намправим първо?

  1. Успокойте детето.
  2. Поставете го да седне и през цялото време бъдете до него. Допълнителният стрес може дори още да обостри проблема.
  3. Отворете прозорец – струденият въздух, подобрява дишането. Може да направите и инхалация с физиологичен разтвор, стига това да не го тревожи допълнително и да провокира плач.
  4. При повишена температура, се прилагат стандартните антипиретици(парацетамол и ибупрофен според възрастта). Ако детето затруднено преглъща или е твърде неспокойно може да използвате супозитория парацетамол, при температура над 38,5 г.
  5. Осигурете адекватен прием на течности и пълноценно хранене.
  • Леките състояния – с промяна в гласа и лека лаеща кашлица (без прояви на затруднено дишане, дихателна недостатъчност), се лекуват у дома симптоматично.
  • Средно тежкият (детето е с непрекъснат стридор и прояви на дихателна недостатъчност) и тежко протичащият круп синдром (има изразени прояви на респираторен дистрес), налагат спешна лекарска оценка и помощ. Осигурете незабавна лекарска помощ!

При среднотежкото състояние се започват незабавно инхалации с адреналин и инхалаторни и венозни кортикостероиди, а при появата на респираторен дистрес се налага интензивно лечение, прилагане на апаратна вентилация и мониториране на жизнени показатели.


Круп синдромът е особено сериозно състояние, в детска възраст. Колкото по-малко е детето токова по-висок е рисът за тежко протичане и поява на усложения. С израстването проблемът се среща все по-рядко, ларингитите се ограничават предимно до промяна на гласа и появата на суха дразнеща кащлица.