1. Синини

Синините (екхимози – малки повърхностни кръвоизливи), се образуват по тялото при лек до умерен удар, в резултат на което настъпва разкъсване на капиляри. На мястото на травмата се образува червено – виолетово оцветяване, с времето то става синкаво, след което жълто – зелено и изчезва след около 2 седмици.


Нормалното развитие на децата през първата година е свързано с преминаването през периодите обръщане от гръб по корем, сядане, пълзене и прохождане. За усвояване на всички тези нови умения са необходими множество тренировки и често се случват леки травми.


 

Обезопасяването на дома включва, освен поставянето на предпазители за контакти, също така предпазители за ъглите и острите ръбове и отстраняването на всички чупливи (стъклени и порцеланови) предмети, както остри или неподходящи мебели, които биха нансели тежки прободни или разкъсно – контузни рани при разсейване. Най-често синините се наблюдават по коленете, както и главата на бебетата.

Как да лекуваме синините?

Първоначално на мястото се появява лек оток. За да ограничите обема на отока, можете да поставите студен компрес на мястото. Притискайте за около 10 минути или поне толкова, колкото успеете, така че да не разтроите допълнително бебето.


При удара някои деца силно се плашат и/или изпитват остра болка. Всички техники за успокояване намират място тук:песнички, гушкане, разсейващи приоми, рязка смяна на обстановката – идете в друга стая и др.

  • Нараняванията преминават от само себе си. Ако отокът е твърде голям, може да поставяте студени компреси в първите 24 часа неколкократно.
  • За намазване подходящ за възрастта е гел с арника. Отпуска се без рецепта.
  • За обезболяване еднократно може да дадете парацетамол или ибупрофен.

Кога да потърсим лекарска помощ?

Посетете личния лекар на детето, ако синината не отминава за около 2 седмици или ако детето изглежда особено сърдито и неспокойно за повече от 24 часа.
Незабавно потърсете лекарска помощ, ако забележите синина зад ухото на детето. 

2. Поряване и одраскване

Появата на чести одрасквания или леки порязвания, също е нормално явление, особено с прохождането. Всеки дребен изнцидент, може да бъде овладян с адекватна грижа удома.

 

При появата на кървене първото нещо, което трябва да направите, е да притиснете раната с чиста марля или памучна кърпа. В зависимост от дълбочината на разреза, може да се наложи да притискате и по-продължително.


Ако раната е на крак или ръка, повдигнете крайника, за да намалите кървенето.


След като спрете кървенето, трябва да почистите с кислородна вода и риванол. След това подсушете и поставете стерилна превръзка.


Малките деца и бебетата, трудно понасят поставени лепенки. Понякога дори ярките и цветни детски варианти допълнително привличат вниманието им и предпочитат да ги махнат. Добър вариант са течните лепенки, спомагат за по-бързо възстановяване и няма как да бъдат отстранени.


Всяка рана с продължително неконтролируемо кървене, трябва да бъде обработена от лекар по спешност!
 

Библиография:

First aid,Bruises
By Jenny Leach | animated_fact_check Medically reviewed by Karoline Pahl, GP
Bites and scratches
By Jenny Leach | animated_fact_check Medically reviewed by Karoline Pahl, GP
https://www.babycentre.co.uk/a557523/bites-and-scratches