Многократно сме говорили за това, че родителите носят голяма отговорност за това какви възрастни ще станат децата им. Да си родител, обаче, означава, че се нагърбваш с тежката задача да си и добър пример за подражание и покровител. Да си родител не е работа на пълен работен ден. Това е денонощна работа, която никога не свършва.


Първа и основна задача на всеки родител е да развие здрави и стабилни отношения със своето дете. Златното ключе към това е комуникацията. Да се научиш да общуваш с детето си, без да загубиш здрав разум се оказва не толкова лека задача. Може да звучи странно, но добрата комуникация между деца и родители допринася за доброто здраве и развитие на малчуганите. В работата си често забелязвам, че децата, които нямат добра комуникация с родителите си, обикновено са по-тревожни, имат по-ниско самочувствие, по-често имат проблеми от емоционален характер.


В ранните детски години това, на което се опитваме да научим детето си, е добро поведение. За да бъде изпълнена тази задача е необходимо да бъдем последователни. А последователността е свързана и с постоянство. Между работата и домашните задължения непрекъснатото съобразяване на правилата и дисциплината може да бъде изтощително, но ако вие не спазвате, то няма как да очаквате това и от децата.Да бъдете позитивни ще ви помогне да бъдете последователни. Не викайте при всяко провинение, запазете спокойствие. И не забравяйте да наградите децата си, когато имат добро поведение. Не забравяйте, че единственият начин да обърнете негативното поведение е да създадете правила, към които се придържате и прилагате. Научете се да бъдете търпеливи. Хората не се променят за една нощ, въпреки че всички имаме бързи резултати. Овладяването на добро поведение също отнема време. Промяната понякога е трудна, така че не очаквайте от децата си веднага да приемат новите правила. Подгответе се, че вероятно ще влязат в опозиция и ще недоволстват.


Последователността е важна, защото показва на децата поведение и ценности, които са важни за нас. Освен това ги учи и на самодисциплина. С течение на времето детето ви ще научи какво поведение е приемливо и неприемливо, ако останете последователни.


Като фамилен консултант, често давам предложение на клиентите си да си правят ежеседмични семейни срещи като се определя конкретен ден и час и присъствието на всички членове на семейството е задължително. Редно е да се определи и времетраене, за да не се превърне тази среща в един безкраен спор. Това насърчава семейството да направи срещата приоритет и показва, че времето да бъдете заедно всяка седмица е ценно за вас. От основна важност е да се дава думата на всички членове да се изказват. Дори най-младите членове на семейството трябва да участват във всички решения или дискусии, които се провеждат, ако възрастта им позволява. Поставянето на някои основни правила за вашите срещи е добра идея. Като например да се изслушваме, да не се сменя темата, когато не се е стигнало до единодушие. Може да си направите кутия, в която всеки да пуска листче, на което е написана тема или проблем, които желае да се обсъди. И като споменах да останете позитивни, започвайте всяка среща като обърнете внимание на положителните неща, които всеки е направил през изминалата седмица.

 

Семейните срещи са добър начин да обедините семейството си и те наистина могат да помогнат за насърчаване на отворена комуникация между членовете на семейството. Хубаво е да завършвате семейните срещи с нещо забавно и приятно за цялото семейство като семейни игри или почерпка.


Често се налага обсъждането на по-сериозни теми и въпроси с децата. Ключът към разговорите с детето - независимо дали става въпрос за пубертета, секса, наркотиците или алкохола - е той да се случи преди да изпадне в ситуация, в която трябва да вземе решение. И най- важното е, че много деца изпитват тези преживявания много по-рано, отколкото мислят родителите им. 


Ние като родители носим отговорността да дадем на децата си необходимата информация, която ще ги насочи в зряла възраст. Да си говорим с децата за птичките и пчеличките не е лесно, но е необходимо, ако искаме да научим детето си да прави безопасни и здравословни избори.
Важно е да накараме децата си да се чувстват максимално сигурно и удобно в комуникацията си с нас. Това можем да го постигнем като запазим спокойствие и поддържаме непринуден разговор. Нека децата знаят, че винаги могат да се обърнат към нас, ако им възникнат въпросителни.


Независимо дали вие сте готови да повдинете тези теми за обсъждане, детето ви ще получи информацията от някъде. То ще бъде изправено пред някои трудни преживявания, докато расте и се развива. Затова е най-добре първоизточникът да е някой, който безусловно го обича.