Повишаването на телесната температура е признак, че организмът се бори с инфекция. Когато имунната система се активира от вируси или други микроорганизми, в него се случват редица процеси, като температурата е признак за протичането им. Повишената температура сама по себе си не е заболяване, тя е симптом на такова.

В детска възраст повишаването на температурата често се случва неочаквано или много бързо. От съществено значение за даването на адекватни грижи на детето е умението тя да се измери правилно. Тъй като особено като са малки децата не разбират измерването и е трудно то да се получи по традиционния за възрастните начин, се използват различни методи – измерване подмишницата, в устата, ухото, някои термометри дават възможност за измерване чрез движение по челото. Най-точен и информативен остава методът на ректално снемане на температурата. При всички тях обаче има особености, които родителят трябва да знае, за да реагира адекватно. Съвременните скъпи термометри отчитат разликите в стойностите при различно измерване, но те не винаги са на разположение...

При ректално измерване на телесната температура при кърмачетата с обикновен дигитален термометър за повишена температура се смятат стойностите над 38о С.

Друг също коректен начин за измерване, който не е популярен сред нас, е в устата. То може да се приложи при деца от 5-годишна възраст, които могат да задържат термометъра за необходимото време под езика. При този метод трябва да се реагира при стойности над 37,8 оС. За да бъде коректно снемането на температурата детето не трябва да е консумирало топла или студена напитка и храна минимум 30 минути преди това.

При измерването с дигитален термометър трябва да се изчака съответният сигнал, традиционният стъклен трябва да се задържи за минимум 3 минути.
 

 

Измерването на температурата под подмишницата или в ухото, уви, са недостатъчно точни. За наличие на повишена температура при първия се приемат стойности от 37,3 оС нагоре, в ухото – от 37,6 оС нагоре.При измерване под подмишницата термометърът трябва да се постави плътно между ръката и тялото и детето да стои неподвижно. Със стъклените термометри са необходими 4-5 минути за измерването.
 

В кои случаи трябва спешно да потърсите лекар?

При наличие на повишена температура при бебета под 3-месечна възраст трябва веднага да се осъществи връзка с личния лекар. При най-малките бебета повишаването на температурата става рязко за много кратко време, поради което се налага взимането на адекватни мерки още при първото й отчитане или признаци на влошено здраве.
 

При какви други случаи на висока температура трябва да се потърси медицинска помощ без отлагане:

 • отпуснато летаргично състояние или неспособност детето да стои нормално на краката си, отказва и не е способно да стане от легнало положение или напротив плаче непрекъснато, без утеха;
NEWS_MORE_BOX

 

 • състояние на „скован врат“, което се получава при много висока температура;
 • при признаци на обърканост – детето не е на себе си;
 • поява на проблеми с дишането;
 • загуба на съзнание, което се асоциира с висока температура;
 • когато състоянието на детето изглежда силно влошено;
 • при наличие на обрив на тялото, който не изчезва при натиск;
 • не приема течности и има признаци за дехидратиране на организма му;
 • кожата изглежда бледа или сивкава, на петна или е студена на допир;
 • наличие на постоянна болка.

 

В кои случаи консултация с лекаря трябва да се проведе до 24 часа:

 • При наличие на повишена температура при кърмачета между 3 и 6 месеца;
 • При наличие на болка – в ухото, възпалено гърло и др.
 • Урината на детето отделя неспецифична неприятна миризма;
 • Детето плаче при влизане в банята.


Лекар трябва непременно да се потърси (отново) и в следните случаи:

 • Ако е налична, макар и леко повишена температура, повече от 3 дни;
 • Отново засечете повишена температура, след изчезването й за ден;
 • Повишената температура е налична и след втория – третия ден при назначен от лекар антибиотичен прием при бактериална инфекция.

 


За справка: За висока се смята телесната температура над 39,8 оС. Като леко повишена се приема тази със стойности между 37,3 и 38,3 оС и за повишена – стойностите над 38,4 дo 39,7 оС.

 

Важно е и термометърът да се поддържа чист. След ползване той следва да се измие с топла течаща вода и сапун, да се подсуши и дезинфекцира със спирт.