Храносмилателната система е изключително сложна и осигурява приемане храносмилане (механично и химично) и резорбция (усвояване) на хранителните вещества. Процесът на храносмилане е комплексен, като в него участват редица органи и системи. Задстомашната жлеза (панкреас), има ендокринна и екзокринна функция. Ендокринната част произвежда хормони: инсулин, глюкагон, сомастатин, а екзокринната участва в разграждането на белтъците, въглехидратите и мазнините.


Панакреасна екзокринна недостатъчност (ПЕН) се наблюдава, когато количеството на освободените и транспортирани ензими до тънките черва е недостатъчно за осъществяване на адекватно разграждане и абсорбция на нутриенти. То възниква, при увреждане на ацинозните клетки на панкреаса и нарушаване образуването на панкреатични ензими.

 


Еластазата представлява ензим, който се образува и отделя от екзокринната тъкан на панкреаса. След отделянето от панкреаса, ензимът заедно с редица други ензими отделени от екзокринната част на панкреаса, попада в дуоденумът и тънките черва и участва в процесите на храносмилане. В храносмилателния тракт, ензимът не се променя (не се разгражда нито трансформира до други форми) и съответно се елиминира от тялото с изпражненията. Еластазата се установява и измерва нормално в изпражненията на здравите индивиди. Количеството на фекалната еластаза намалява, когато екзокринната част на панкреаса не произвежда адекватно количество от този и другите храносмилателни ензими.

Кога се изследва фекална еластаза?

Излседването се използва за индиректна оценка на екзокринната панкреасна функиция. Назначава се при данни за екзокринна панкреасна недостатъчност, която се проявява с:

  • Колики и коремна болка;
  • Подуване на корема, флатуленция(обилно газоотделяне);
  • Слуз в изпражненията, мазна диария;
  • Ненаддаване на тегло;
  • Загуба на тегло(особено показателно в детсква възраст);

При тежките случаи се достига до дефицит на витамини, което се проявява с кожни обриви, муслулна слабост, нарушено зрение, гадене и др.

Как се взима пробата?

Взима се прясна оформена фекална проба с размерите на грахово зърно. Внимавайте да не е замърсена с урина или кръв. Съхранява се и се транспортира в контейнерче за фекална проба (продават се в аптеките), може да престои до 24 часа на хладилна температура (2-8 ᵒС). Възможно е пробата да бъде замразена (-20 ᵒС, за 45 дни) при нужда.


В случай на водниста диария, пробата няма да даде коректен резултат, тъй като концентрацията на измерената фекална еластаза ще бъде по-ниска от реалната.

Какви са референтните стойности?

  • При нормална панкреасна функция се измерват стойности над 200µg/g.
  • Стойности под 200µg/g, се асоциират с ПЕН;
  • При измерване под 100µg/g, се касае за тежка форма на ПЕН;

Всеки резултат следва да се интерпретира и обсъди с лекуващия лекар на детето!

На какво се може да се дължи панкреасната екзокринна недостатъчност?

ПЕН, представлява синдром, който се установява при редица заболявания. При възрастните, най-честата причина е хроничният панкреатит, може да се дължи на: рак на панкреаса, болест на Крон, автоимунен панкреатит, синдром на Zollinger – Ellison, оперативна намеса.


При децата най-често се асоциира с вродени заболявания, на първо място е муковисцидоза, а на второ по честота е синдром на Швахман – Даймънд (ПЕН, костномозъчна дисфункция, скелетни аномалии, нисък ръст и др.).

 

Библиография:

1.Nelson Textbook of Pediatrics Elsevier eBook on VitalSource, 20th Edition

by Robert M. Kliegman, MD, Bonita F. Stanton, MD, Joseph St. Geme, MD and Nina F Schor, MD, PhD;

2.Labtest online https://labtestsonline.org/tests/stool-elastase

3.MEDSCAPE – emedicine.medscape.com