1. Как се използват небулайзерите?

Небулайзерът се състои от няколко основни части:

 


 • Контейнер, в който се поставя лекарството. Проверете максималният капацитет на конкретния инхалатор, общото количество, което може да поставите обикновено е добре да бъде между 3 и 4 мл. По-голямото количество налага по-продължително време на инхалация.
 • Маска, подходящ размер според възрастта, обичайно в комплекта ще откриете маска за деца и за възрастни, накрайник за уста и/или за нос. Когато поставяте маската се постарайте да прилепва плътно към лицето на детето.
 • Основен уред, който създава ултразвуковите вълни или компресор – подава въздух, към контейнера с течността. За родителите често е предизвикателство да запазят уреда от детето. Пазете устройството, особено малките децата обичат да хвърлят нещата и да изследват „какво ще стане“. Повечето инхалатори се повреждат при удар!

Преди всяка употреба инхалаторът трябва да е добре почистен!

 1. Първо подгответе разтвора точно според указанията на Вашия лекар.
 2. Поставете разтвора в контейнерчето, затворете добре и включете инхалатора в контакта.
 3. Свържете контейнерчето с лекарствените вещества посредством маркуч(или директно, според указанията за употреба) към основното устройство.
 4. В зависимост от възрастта е добре старателно да обясните на детето какво предстои. Съпротивата и плачът по време на инхалация, компрометират лечението. Намалява количеството на лекарствените средства, които достигат до долни дихателни пътища.
 5. Поставете маската на лицето и включете инхалаторът. Генерира се мъгла, в която се съдържа диспергираното лекарствено вещество. Спокойното вдишване и издишване осигуряват оптимален контакт с дихателните пътища.
 6. Инхалацията приключва когато забележите, че мъглата която се образува значително е намаляла и съдържанието на контейнерчето е изразходвано.
 7. След всяка употреба почистете инхалатора според препоръките на производителя. Някои препоръчват да се използва дестилирана вода и марли.

2. Как да поддържаме инхалаторът?

Независимо от индивидуалните препоръки за всеки инхалатор, е добре да спазвате няколко основни правила:

 • Когато почиствате инхалатора го разглобявайте напълно.
 • Стерилизирайте инхалатора редовно! Ако се налага ежедневна употреба, то стериализацията се извършва поне веднъж седмично. В случай, че използвате инхалатор за няколко дни, в рамките на конкретна вирусна инфекция (ларингит, бронхиолит), стерилизацията се извършва след приключване на лечението.
 • Почиствайте устройството след всяка употреба, според указанията на производителя. Физиологичният разтвор се отлага по елементите и ако не бъде добре отстранен може да се наруши работата на инхалатора.
 • Ако забелявате, че остават места по маската или свързаващите елементи, които не успявате да почистите по – добре помиследте за смяна на конкретните части.
 • В случай, че повече от едно дете използва инхалатора, осигурете индивидуална маска за всяко!
 • Не изварявайте частите на инхалатора(освен ако не е изрично посочено, в упътването), повечето елементи се оказват термолабирлни и се деформират от високата температура! Обичайно се използва студена стерилизация с хлорни разтвори или слаба оцетна киселина. Основното устроиство се забърсва с антибактериални кърпи.
 • Сменяйте въздушните филтри на всеки 6 месеца.

3. Можем ли да стимулираме детето да сътрудничи?

Децата в различните възрасти реагират различно спрямо инхалациите. Новородените ги понасят добре, кърмачетата е възможно да се стреснат от шума и цялата инхалация да протече с плач, при децата до 3-годишна възраст е от значение, коя среща поред с инхалатора е това, поведението им зависи значително от подхода на родителя, а при децата над 3 години на първо място идва комуникацията.

 • Кърмачета (от 1 м до 12-месечна възраст) – вибрациите унасят кърмачетата, имат ефекта на „бял шум“, можете да се възползвате и да правите инхалация, когато детето заспива. Имайте предвид, че някои медикаменти може да провокират кашличен пристъп, а това от своя страна при дете нахранено с мляко може да завърши с повръщане! Ако шумът дразни детето, поставете основното устройство по-далече, можете да изпозлвате мека кърпа, която да намали вибрациите. Дръжте бебето в полуизправено положение, така се постига по-добро дишане и по-пълноценно доставяне на медикамента до белите дробове. Използвайте всички техники за успокоение които работят за Вашето бебе – повиване, люлеене, песнички.

При нужда може да се използват и специализирани накрайници за инхалатор с биберон. Детето засмуква залъгалката, а парата се вдишва основно през носа.

 • При децата от 1 до 3-годишна възраст инхалациите могат да се проведат под формата на игра измислете забавно име на играта обяснете колко е полезна „магическата пара“! Има интересни инхалатори, под формата на животни – заек, пате, жаба и др. значително повишават сътрудничеството от страна на детето. Преди да изберете най-забавния инхалатор, се уверете че отговаря на съответните изисквания спрямо заболяванията. Отново детето трябва да стои изправено и по възможност да съдейства максимално! Сега е момента да използвате всички любими песни, танци, книжки, забавни истории и любими герои.
 • По-големите (над 3-годишна възраст), обикновено са се сблъсквали с инхалатора до този момент. В случай, че тепърва предстои да го използвате, освен занимателния и игрови подход за по-малката възраст, тук можете да включите и по-релаистични подробности и да разчитате на любопитството на детето.

Инхалаторите са изключително полезни и лесни за употреба, като на първо място е важно да се следват инструкциите на лекуващия лекар относно приложението и на производителя, във връзка с подръжката.


Свържете се с лекуващия лекар, ако забележите появата на по-затруднено дишането след инхалация.