Staphylococcus aureus или златистиите стафилококи са Грам-положителни бактерии. Те причиняват едни от най-често срещаните инфекции в човешката патология. При много здрави хора бактериите могат да се изолират от кожата или носната кухина. Те са здрави носители. При намаляване защитните сили на организма или при нарушаване бариерните функции на кожата бактериите започват активно да се размножават и предизвикват локално или системно заболяване.

 

Как се разпространява инфекцията?


 

Децата могат да пренасят инфекцията от една част на тялото си към друга (например от носа към кожата), както и да я предават на други деца посредством мръсни ръце или нокти. Затова редовното миене на ръцете предотвратява разпространението на инфекцията. Важно е ежедневното къпане на детето с подходяща козметика, особено ако има подлежащ кожен проблем (например екзема). При нарушаване целостта на кожата (при нараняване, порязване, алергична реакция, обриви) е важно тя да бъде поддържана чиста, а ако има рана, тя да бъде добре дезинфекцирана.

 

Какви са усложненията на стафилококовата инфекция?

 

Бактериите могат да причинят токсичен шок синдром, хранителна интоксикация, целулит, както и:

 

1. Фоликулит и фурункул

 

Фоликулитът представлява възпаление на космените фоликули. Визуално изглежда като малко гнойно образувание в основата на косъма, като кожата около него обикновено е възпалена. Тази инфекция засяга зоните, където има по-голямо триене или дразнене. Фоликулитът обикновено преминава без да се налага специфично лечение, посредством добра хигиена на засегнатия кожен участък.

 

Ако инфекцията започне да се разпространява, това обикновено довежда до развитие на фурункул. В този случай възпалението обхваща по-голяма област – подкожната тъкан, мастните жлези, околната кожа. В началото симптомите са неспецифични, като родителите и децата често ги пренебрегват – кожата започва да сърби или става леко болезнена. След това засегнатата област се зачервява и се появява оток.

 

Накрая кожата става лъскава и твърда, може да се появи „бял връх”. Обикновено именно от там фурункулът се дренира („пробива”), изтича гной, кръв или жълтеникава течност. Могат да се появят във всяка част от кожата, но най-често се засяга подмишниците, слабините, бедрата. За облекчаване на болката се препоръчват топли компреси, прилагани локално за около 20 мин, 3-4 пъти дневно. Обикновено се назначава и антибиотично лечение, а в някои случаи се налага хирургично дрениране на фурункулите.

 

2. Импетиго

 

Може да засегне всяка част от кожата, но най-често се възпалява кожата около носа и устата. Най-често се среща в предучилищна и училищна възраст, особено в по-топлите месеци. При импетигото по кожата се образуват мехури, в които се натрупва течност. Постепенно те нарастват, докато накрая се „пукват” и на тяхно място се образуват жълтеникави крусти („корички”). Обривът може да сърби и по този начин възпалнието да се пренесе към съседни части на тялото. Обикновено импетигото се лекува с локални средства. В някои случаи се предписва и антибиотично лечение.

 

NEWS_MORE_BOX

 

3. Синдром на „попарената кожа”

 

Той най-често засяга новородени, както и деца под 5 годишна възраст. Заболяването обикновено започва с малка кожна стафилококова инфекция. Постепенно бактериите се размножават и започват да произвеждат специфичен токсин, който засяга кожата на цялото тяло. Детето има повишена температура, обрив, а понякога и мехурчета. Когато те се „пукнат” и обривът премине, горният слой на кожата отпада, а повърхността под нея става червена, както при изгаряне.

 

Как се лекуват стафилококовите инфекции?

 

Лечението зависи от вида на инфекцията и степента й на разпространение. Могат да се прилагат:

  • Измиване на кожата с антибиотични сапуни;
  • Топли компреси, като кърпата трябва да се пере преди всеки компрес;
  • Локални антибиотични кремове;
  • Дезинфекциращи превръзки;
  • Орални или системни антибиотици.

При по-сериозни възпаления (например при формиране на абсцес), е необходимо провеждането на болнично лечение и евентуално хирургична интервенция.