Инфекциите на пикочните пътища са сред често срещаните в детска възраст. Те възникват в резултат от бактериална инвазия, която засяга най-често пикочния мехур или бъбреците. Симптомите при уринарни инфекции се различават в различните възрастови групи. Така например в кърмаческа възраст основните оплаквания са повишена температура, повръщане, диария, раздразнителност. При по-големите деца, освен повишената телесна температура, са налице и някои други оплаквания като болка или парене при уриниране, по-често уриниране, болка в долната част на корема.

 

Важно е при съмнение за възпалителен процес в отделителната система е необходимо да се консултирате с лекуващия лекар на детето. Тези инфекции изискват задължително лечение, тъй като не преминават от само себе си. Понеже заболяванията са обикновено с бактериален причинител, често е необходимо да се проведе антибиотично лечение. Важно е терапевтичният курс да е достатъчно продължителен и с правилно подбран медикамент, така че да не се развие антибиотична резистентност.


 

Какви са симптомите при инфекция на пикочните пътища?

В една част от случаите се засяга долната част на пикочните пътища – уретрата (уретрит) и пикочния мехур (цистит). Тогава основните оплаквания включват:

 • Болка и парене при уриниране;
 • По-често уриниране или само позиви за уриниране (без да се отделя урина или тя е в малко количество – само няколко капки);
 • Повишена телесна температура;
 • Чести нощни събуждания за уриниране;
 • Напикаване през нощта или през деня, след като детето вече си е изградило тоалетни навици;
 • Болка в областта на пикочния мехур – долната част на корема;
 • Лоша миризма на урината, която може да придобие и по-тъмен или мътен цвят или да съдържа кръв.

 

Инфекцията може да се разпространи нагоре през уретерите до бъбреците. В този случай се развива пиелонефрит. Това е по-сериозен възпалителен процес. Симптомите, които предизвиква, са подобни на описаните при острия цистит, но са в по-силна степен изразени. Детето е с висока температура, понякога съпроводена с втрисания, може да има болки в гърба, силна отпадналост, гадене, повръщане, диария.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Кой е най-застрашен от уринарна инфекция?

Инфекциите на пикочните пътища засягат по-често момичетата. Причината е, че при тях уретрата е по-къса и широка и се намира в близост до ануса. Други рискови фактори за развитие на инфекция на уринарния тракт са:

 • Малформации в структурата на пикочните пътища – например малформативен бъбрек или стеноза някъде в уринарния тракт, която пречи на нормалния дренаж на урината.
 • Абнормно движение на урината от пикочния мехур назад към уретерите и бъбреците. Това състояние е известно като везикоуретерален рефлукс (ВУР) и много често се открива при деца с чести и рецидивиращи инфекции на пикочните пътища.
 • Изградени лоши тоалетни и хигиенни навици. Това важи с особена сила за момичетата. Важно при тях е спазването на добра хигиена при ходене по голяма нужда. При забърсване на дупето движението трябва да бъде отдолу нагоре. В противен случай се увеличава рискът от пренасяне на чревни бактерии по съседство от ануса и контаминиране на пикочните пътища.
 • При момчетата с високостепенна фимоза също се създава риск от инфектиране на уринарния тракт. Причината е, че под препуциума (кожата, която покрива главичката на пениса) се създават добри условия за развитие на патогенни микроорганизми и съответно инфектиране на пикочните пътища.
 • Фамилна анамнеза за чести инфекции на пикочните пътища при някой друг член на семейството.

 

По принцип инфекциите на пикочните пътища се лекуват успешно, но е особено важно да бъдат навреме диагностицирани и да се проведе правилно лечение. В противен случай е възможно да настъпи трайна увреда на бъбреците.

 

Следва продължение...