Импетигото е силно заразна бактериална инфекция по кожата. Може да се появи навсякъде по тялото, но най-вече атакува откритите участъци. Децата обикновено са засегнати по лицето, особено около носа и устата, а понякога – по ръцете и краката. Инфектираните области са като на петна, с големина на монети от един лев или десет стотинки, започващи като малки везикулчета, които се пукат и разкриват мокра хиперемирана кожна зона от раната. След няколко дни участъкът с активна инфекция се покрива със зърнеста епителна покривка, под формата на коричка, която постепенно се разпространява при ръбовете.

При по-тежките случаи, инфекцията навлиза в по-дълбоките кожни слоеве и се развива така наречената ектима – това е язвената форма на инфекциозната болест. Ектимата образува малки гнойни пъпчици с форма на язвички, покрити отгоре с епителна коричка. Характерното тук е, че цветът на това образувание е много по-тъмен, отколкото на стандартното импетиго. Ектимата може да има изключително силен сърбеж, чието разчесване може да доведе до раздразване на кожната зона и разпространение на инфекцията.

Специалистите по кожни болести, с помощта на специалисти по урология и нефрология, заключват, че едно от най-опасните и сериозни последствия на импетиго е развитието на остър гломерулонефрит. С подходяща хранителна диета и прием на течности, включително антибиотично лечение спрямо антибиограма, пациентите се възстановяват значително бързо и без особени дълготрайни поражения.
 

Какви са най-честите симптоми?

При импетиго се появява малка кожна област с везикули, която след няколко часа се изрива в червен мокър участък, който сълзи или процежда течности. Появява се по откритите части на тялото, лицето, ръцете и краката. След няколко дни се образува златисто-жълтеникава или тъмножълта епителна пигментация на повърхността на обривната единица. Инфекцията може да продължи да се разпространява по ръбовете на засегнатия участък.


NEWS_MORE_BOXОт особено внимание е, ако раните в областта на лицето или крайниците започнат да се усложняват, при все че е започнато антибиотично лечение за импетиго, трябва да се потърси незабавна медицинска консултация и овладяване на разпространението на инфекцията, която може да има сериозни последствия, както появата на ектима и усложнения до гломерулонефрит, така и до тежко разпространяваща се органна бактериемия, която крие риск за здравето.
 

Защо се появява тази инфекция?

Импетигото е инфекция, която се причинява от бактериите стрептококи или стафилококус ауреус (златист стафилокок). Тези бактерии се намират навсякъде – в непочистени бани и помещения с висока влажност на въздуха, развалена храна и дори върху собствените ни тела. Най-честият начин за развитие на тази инфекция при деца е, когато детето се къпе в непочистена добре вана, а по тялото някъде има открита рана. Развитието на импетиго в такива условия е значително бързо.

Други хронични кожни болести като акне, гъбични или стрептококови инфекции, циреи и дерматити, включително инвазията на въшки, могат да бъдат провокиращи фактори за развитието на импетиго.
 

Кое лечение е подходящо?

Локалният мупироцин е идеалното лекарство, което може да се справи с тези проблеми. То се разпространява свободно, без лекарско предписание, на широкия фармацевтичен пазарен обзор. При по-усложнените инфекции обикновено се пристъпва към лечение с антибиотик. Средство на избор до преди години е бил еритромицин, но в наши дни най-често изписваният препарат е такъв, който съдържа пеницилин. Пеницилиновите антибиотици имат особено силно изразен бактерициден ефект върху стафилококи и стрептококи, което води до бързо овладяване на клиничната картина.