Профилактиката на проблемите с тазобедрената става започва още през първия до втория месец от живота на бебето. Състои се в преглед при ортопед, който провежда ултразвуково изследване и при наличие на неправилно развитие (например дисплазия) се започва своевременно лечение, още преди да е завършило оформянето ѝ.


Предразполагащи фактори за формирането на дисплазия на ставата са както по време на вътреутробното развитие, така и след раждането – в първите няколко месеца.


По отношение на рисковите фактори по време на бременността основно значение има седалищното предлежание на плода в последния триместър – това означава, че главата сочи към диафрагмата на майката, а седалището – към пикочния мехур.


 

Многоплодната бременност е друг фактор, който има отношение, поради значително по-малкото място в матката и съответно заемане на различни позиции, които могат да бъдат не толкова физиологични.


Дефицитът на околоплодна течност – олигохидрамнион, също се посочва като причина за по-често наблюдаване на дисплазия на тазобедрената става.


По отношение на рисковите фактори след раждането – основно значение има начинът на повиване и носене на новороденото. Все по-разпространен става фактът, че повиването на краката, поддържайки ги изправени, е водил до по-често проявяващи се проблеми с тазобедрената става. Този метод е заместен постепенно от носенето на еднократни пелени, които позволяват разкрачения стоеж на долните крайници, който е и физиологичният за тазобедрената става.


По този начин се осигурява добро и плътно влизане на тазобедрената става в тазобедрената ямка, без да е налице разтягане на връзковия апарат и съответно последващи луксации или сублуксации на ставата, поради разхлабен ставен апарат. Първите дни и седмици след раждането са най-критичните за правилното развитие на тазобедрените стави и имат определящо значение за правилното прохождане. Оформянето на ставата започва вътреутробно, а най-бързото развитие е около месец след раждането.


Първата профилактика на тези промени остава прегледът при ортопед, но не е и единствената. Значение имат още правилната позиция в леглото, в кошчето за кола, в количката, как правилно се държи и се носи новороденото, как се избира и как правилно се носи в ергономичната раница, в кенгуру или в слинг. Гимнастиката също има важно значение за профилактиране на този вид усложнения. Не на последно място е и подходящото облекло.


Все по-разпространено става т. нар. бебеносене. Към днешна дата пазарът е пълен с различни разновидности на аксесоари за носене на бебе и дори има сертифицирани консултанти, които дават съвети и обучават родителите.


В т. нар. кенгуру крачетата се клатят и висят надолу, а тежестта пада върху най-ниската част на гръбнака. Тазобедрените стави също са в позиция, която предразполага към дисплазия. Характерно за приспособлението от този тип е, че започва да се носи след 3-4 – месечна възраст.


В слинга крачетата обхващат майката, а тежеста се разпределя върху бедрата и дупето. Тялото е плътно притиснато към майката. Дължина обикновено се избира от 2,50 до 5,20 метра, а широчината от 50 до 80 см. Има различни разновидности – от еластичен или нееластичен плат. Слингът с халки е само на едното рамо, което е натоварване и неудобство за родителя.


Друга разновидност са май слингът или ергономичната раница. Те съчетават външния вид на кенгуруто и удобството на слинга. Независимо от това все повече специалисти не го препоръчват като най-удачен вариант за носене на бебе.


За слинга препоръките са във времевите ограничения за носене – при условие, че е поставено правилно бебето може да се носи толкова, колкото и на ръце. Трябва да се правят паузи, приблизително на всеки час, когато се сменя позата и допълнително могат да се правят масажи.


Положението с гръб към тялото на носещия води до падане на тежестта върху най-долната част на гръбнака (слабините), вместо да се разпредели равномерно по цялата повърхност на бедрата. Гърбът няма добра подкрепа, а натоварването на раменете е прекалено голямо. Това е предпоставка за прегърбване, освен това нараства вероятността от изкривяване и болки в гърба.