Грипът е вирусно заболяване, което обикновено се разпространява между октомври и май. Предава се по въздушно-капков път,  като най-често заразяването става чрез попаднали по кожата вируси при допир на контактни повърхности. Причинява сезонни епидемии, като се разпространява бързо от едно локално място на друго. Епидемичният пик в даден регион трае между 4 и 6 седмици, след което обстановката се нормализира.

Има три типа грипни вируси – А, В и С. Типът, който води до остра изява на симптомите е А. Това е и най-разпространяващият се тип. Причинява епидемии на 2-3 години. Тип В води до същите симптоми като А, с тази разлика, че инфекцията не протича така остро. Взривовете му са на 4-5 години. Тип С предизвиква заболяване, подобно на настинка – протича леко.

Боледуването от грип обикновено продължава между 3 - 5 дни. В случай, че симптомите му продължат повече от седмица, се налага сериозна консултация с лекар.

Оплакванията най-често включват болка в мускулите и ставите, главоболие, кашлица и температура между 38 и 40 оС, което и го отличава от останалите простудни заболявания. Симптомите включват още болки в областта на гърдите, възпалено гърло, хрема и запушен нос, втрисане, треска, чувствителност на стомаха, повръщане и диария. Детето е отпуснато и вяло, няма апетит. Важно е да се отбележи, че при грип кашлицата е суха и дразнеща отначало.
 
След боледуване са необходими минимум две-три седмици за пълно възстановяване на организма. В този период детето изпитва хронична умора, организмът му е все още слаб и силно податлив на ново заболяване.

Усложненията от грипа са рядкост, но е необходимо да се знаят, за да могат родителите навреме да вземат необходимите мерки срещу заболяването и не пренебрегват симптомите на грипа. Освен синузит и пневмония, вследствие на грипа може да се развие увреждане на нервната система и мозъка. Не бива да се подминава и фактът, че грипът може да е смъртоносно заболяване.

NEWS_MORE_BOX


Децата по принцип попадат в рисковата група, при която грипът може да доведе до усложнения. Затова особено при други заболявания е препоръчително да се предприеме ефективна профилактика. Както и при възрастните, наличието на сърдечно, белодробно (астма, ХОББ ), бъбречно, неврологично, имунно, на черния дроб заболяване и диабет налага обмислянето на ваксиниране срещу грип.

Като вирусно заболяване грипът не се повлиява от антибиотици. Срещу вирусни инфекции действат съответно антивирусни препарати, които предотвратяват усложненията. При грип се използват oseltamivir (Tamiflu) и zanamivir (Relenza), но те се изпистват само от лекар, ако състоянието на детето го налага - тежко и продължително боледуване, заразяване с повече вирусни щамове, комплициран случай. Най-доброто средство, с което може да се помогне на детето при грип, е да му се осигурят максимално разнообразни течности и се следи за техния прием. Това предпазва организма от дехидратиране заради високата температура.