В разгара на зимния сезон започват все повече да зачестяват случаите на грип. При децата особено при кърмачета и тези в ранна детска възраст заболяването може да протече по-тежко, с повече усложнения, налагащи болнично лечение. Ето защо е важно да се разпознаят навреме първите симптоми, за да се вземат необходимите мерки и да се започне лечение.


Заболяването засяга респираторния тракт и се причинява от вируси. Те се разпространяват по въздушно-капков механизъм, поради което в затворените колективи – детски градини, ясли и училища може да настъпят малки епидемии.


Най-добрата профилактика срещу грипа остават противогрипните ваксини, които се поставят преди появата на първите случаи. Със започване на грипната вълна ваксини не се поставят, тогава важат общите хигиенни мерки за предпазване от заболяване, както при останалите респираторни инфекции – редовно миене на ръцете със сапун, използване на дезинфектант, ограничаване на контактите с болни и посещенията на затворени помещения, където се събират голямо количество хора, редовно проветряване на жилището, когато има болен, разнообразна и здравословна храна, включваща месо, плодове и зеленчуци.Как да разпознаем първите симптоми на грипа?

Понякога е трудно да се разграничи грипната инфекция от вирусната респираторна инфекция, предизвикана от различни от грипа вируси. При последната са налице грипоподобни оплаквания: повишена температура, хрема с воднист секрет, лека кашлица, може да има неразположение, намален апетит. 

 

При грипната инфекция, от друга страна, като цяло оплакванията са по-силно изразени, като често са налице:

  • Повишена температура, често над 39о С, която може трудно да се повлиява от прием на антипиретици, да са налице втрисания;
  • Силна отпадналост и неразположение;
  • Болки в гърлото;
  • Суха кашлица;
  • Обилна хрема с воднист секрет, запушен нос;
  • Болки в ставите и мускулите;
  • Повръщане и/или диария;

С какво оплакванията се различават от тези при възрастните?

Децата не са умален вариант на възрастните. При тях някои от симптомите на грипа могат да се различават. 


Така например при новородени и кърмачета може да е налице единствено висока температура около и над 40о С, отказ от храна, силна раздразнителност или отпадналост. В някои случаи родителите казват, че „детето не изглежда добре” и това става поводът за посещение при лекар.


Като цяло при децата по-често е налице висока темпратура в сравнение с възрастните, като тя често може да достигне и да надхвърли 40о С.


При деца над 6-месечна възраст по време на температурата може да настъпи фебрилен гърч, като това би могло да е и първоначалната изява на заболяването. 


Гадене, повръщане и диспептични изхождания се срещат много по-често, отколкото при възрастните. Същото важи за болките в ушите и зачервяването на очите. 


Болките в ставите и мускулите трудно се описват от децата. Те могат да станат по-раздразнителни или отпаднали. Много често те просто казват, че не се чувстват добре или, че ги боли цялото тяло. 


Хремата е много обилна, като тя може да е съпроводена със запушване на носа. Поради по-късата и широка Евстахиева тръба (която свързва устната кухина и средното ухо) инфекцията лесно може да се разпространи към ухото. В тези случаи водещият симптом е болката. Ако детето е кърмаче, то не може да каже, че го боли. В този случаи възпалението на средното ухо протича с раздразнителност, силен плач, отказ от храна. Детето може да се опитва да докосне или да дръпне ушната мида от съответната страна. 


Важно е навреме да се разпознаят първите грипни симптоми и да се предприеме лечение. Така се намалява рискът от развитие на опасни усложнения – пневмония, отит, синузит и други.