Грипът е остро респираторно заболяване, което се причинява от вируси. Разпространението е по въздушно-капков път и поради тази причина той лесно се предава от дете на дете, особено в затворени колективи. Грипната инфекция е една от основните причини за заболеваемост през зимните месеци, когато избухват и епидемии. За да предпазите детето и цялото семейство от разболяване, могат да се спазват някои прости правила. Така се намалява рискът не само от инфекция с грипни вируси, но и от други вирусни причинители, които „върлуват” през зимата.

 

1. Редовно миене на ръцете


Посредством редовното миене на ръцете се прекъсва един от начините за разпространение на грипните вируси. Важно е продължителността на миенето да не е по-малка от 20 секунди. Това трябва да се случва след всяко ползване на тоалетната, преди хранене, след кихане и кашляне.

 

2. Използвайте дезинфектант

Вирусите могат да живеят по повърхностите в продължение на няколко часа (между 3 и 8). През това време те запазват способността си да инфектират организма. Затова повърхностите трябва редовно да се дезинфектират, особено ако в семейството има болен човек. Един от начините е чрез сапунена вода или готов дезинфектант, който унищожава вирусите. Трябва да се обработват всички повърхности, дръжките на вратите, играчките, диастанционното и други. Избягвайте използването на общи прибори за хранене, чинии, кърпи.

 

3. Ограничете излагането на тютюнев дим

Пасивното тютюнопушене отслабва имунната защита на детето и по този начин го излага на по-голям риск от разболяване с остри респираторни инфекции. Освен това то се асоциира с повишена продължителност на боледуване и по-бавно оздравяване.

 

4. Избягвайте експозиция

При кихане и кашляне вирусите могат да преминат разстояние до 2 метра. Затова при кихане и кашляне научете детето да използва кърпичка, която след това веднага да изхвърли и да си измие ръцете. Ако детето е болно, не го пускайте на градина или на училище. По време на епидемия избягвайте моловете и затворените пространства, където се събират голямо количество хора. Въздухът в тези помещения трудно се обновява и става лесен начин за разпространение на вирусни респираторни инфекции.

 

5. Здравословен начин на живот

Всички препоръки за здравословно хранене, режим на сън и бодърстване и физическа активност важат с пълна сила по време на грипния сезон. По този начин имунната система укрепва и по-лесно и безпроблемно успява да се справи с предпазването от инфекция или „преборването” й.

 

Менюто на детето трябва да включва разнообразни храни – сезонни плодове, зеленчуци, риба, месо, мляко. Сънят е не по-малко важен – в училищна възраст детето трябва да спи поне 10 часа, а при по-малките деца продължителността на съня трябва да е по-голяма – около 12 часа.

 

NEWS_MORE_BOX

Физическата активност (разходки навън, спортни занимания) трябва да са поне по 1 час дневно, няколко дни в седмицата.

 

6. При разболяване

Домашните методи за справяне с грипа при детето трябва да включват на първо място почивка и прием на голямо количество течности. При наличие на хрема правете промивки на носа с физиологичен разтвор, а при кашлица – инхалации. За повишена температура използвайте ибупрофен или парацетамол в доза спрямо килограмите на детето. Не давайте аспирин, тъй като той в комбинация с грипната инфекция се асоциира с повишена заболяваемост от синдром на Рей.

 

В повечето от случаите симптомите преминават в рамките на няколко дни, но е важно да следите детето за наличие на влошавания и усложнения – засилване на кашлицата, затруднено дишане, трайно повишена температура, сомнолентност, силна отпадналост и други. Посетете лекуващия лекар на детето, а не предприемайте самолечение. Избягвайте използването на лекарства, които се отпускат без лекарско предписание, тъй като те могат да доведат до усложнения.

 

В някои случаи лекарят може да предпише противогрипни медикаменти, от групата на невраминидазните инхибитори. Те трябва да се запонат в първите 48 часа от боледуването, за да имат най-добър ефект.