В разгара на „сезона на грипа“ все повече деца боледуват от тази респираторна инфекция. Това важи с особена сила за посещаващите детски заведения – градини, ясли и училища. В тези затворени колективи бързо могат да се развият малки епидемии и заболяването да се разпространи сред голям брой деца. 


Към първа част от материала...


4. Хранене. Нормално е по време на заболяване апетитът на детето да е намален. Не го насилвайте да се храни. Достатъчно е да приема течности, за да се избегне рискът от дехидратация.


 

Храната, която предлагате трябва да се усвоява лесно и да не е силно подправена. Като начин на готвене се препоръчва варенето, а като „идеално” ястие се счита супата, за предпочитане без затройка.

 

Менюто може да включва попара, варени зеленчуци, каша, плодове. Ако при детето няма диспептични прояви – гадене, повръщане, диария, може да му правите фрешове от пресни плодове и зеленчуци, които са богати на витамини.


5. Температура. Това е един от водещите симптоми при грипа. Обикновено тя е много висока, като може да достигне и надхвърли 40о С. Повишената температура е защитна реакция на организма. По този начин той създава неблагоприятна среда за размножаването на вирусните агенти.

 

Поради тази причина не се препоръчва даване на антипиретик (температуропонижаващо средство) веднага, още при първоначалното покачване. Това трябва да става, ако температурата надхвърли 38,5о С.

 

Като средства за понижаване на температурата в детска възраст се използват ибупрофен и парацетамол, дозирани спрямо възрастта и килограмите на детето. Избягвайте даването на ацетилсалицилова киселина, поради риска от развитие на синдром на Рей.

 

Ако температурата достигне и надхвърли 40о С, разсъблечете детето. Може да приложите студени компреси на челото и на местата, където минават големите артерии - под мишниците, в ингвиналната област.

 

Ако при детето има анамнеза за прекаран фебрилен гърч или има фамилна обремененост за фебрилни гърчове у някой от родителите в детска възраст, температуропонижаващото средство може да се даде при по-ниска температура. 

 

6. Кашлица. В началото тя е суха, непродуктивна. Може да бъде много честа и дразнеща за детето. В този случай помагат инхалациите с физиологичен (NaCl 0,9%) или хипертоничен (NaCl 3%) разтвор. Ако нямате инхалатор, може да използвате водна пара, като внимавате тя да не изгори детето, или овлажнител за въздуха в помещението. 


7. Хигиенни мероприятия. За да се избегне разпространяване на грипната инфекция сред другите членове на семейството особено ако има по-малко дете, е важно да се спазват някои правила за дезинфекция.

 

Ръцете трябва да се мият със сапун и да се използва дезинфектант. Това трябва да става задължително след използване на тоалетна, преди хранене, след кихане и кашляне.

 

Научете детето да не си пипа носа и очите с ръце, както и да киха в носна кърпичка, която след това веднага да се изхвърли. Проветрявайте често помещенията, за да се намали концентрацията на вируса във въздуха. Забърсвайте повърхностите с дезинфектант. 


8. Медикаментозно лечение. В борбата с грипната инфекция на помощ идват невраминидазните инхибитори. Приемът им трябва да се започне до 48 час, като се счита, че тогава те са най-ефективни. Могат да се използват и в профилактична доза по време на грпната епидемия или при болен член от семейството.


Грипната инфекция се самоограничава в рамките на няколко дни (обикновено между 3 и 7). Могат обаче да се развият и някои усложнения. В тези случаи е важно да потърсите лекарска помощ, за да се вземат необходимите мерки.

 

Алармиращите симптоми са: затруднено и учестено дишане, цианоза (посиняване) около устата, в областта на нокътното ложе, сънливост, главоболие, болки в ушите, влошаване след кратък „светъл“ период, признаци за дехидратация – суха кожа, хлътнали очни ябълки, намалено количество на урината, напукани устни, продължителен фебрилитет, който не може да се овладее, персистиране на оплакванията за повече от 3-5 дни.