Често се случва възрастните да се оплакваме от парене в областта на гръдната кост. Киселините се появяват особено след обилно хранене, консумация на пикантна храна, богата на мазнини, на конкретни продукти...


Когато обаче оплакването се появява често и не е обвързано с консумацията на храни, което е особено валидно при оплакванията от парене в областта на стомаха при детето, има вероятност състоянието да се дължи на гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ). „Киселините“, които трудно биха могли да бъдат определени от детето като такива, са по-скоро нетипичен симптом за младия организъм, особено когато се спазва хранителния режим и грижите, вързани с храненето, препоръчани от личния педиатър, и особено, когато състоянието се повтаря.


Единичните случаи на „киселини“ при детето най-вероятно се дължат на консумация на неподходяща храна за него, каквато например е тежката, трудносмилаема храна, пържените продукти, използването на стари мазнини, неправилните продуктови съчетания, прекомерната консумация на залъгващи храни (чипс, снакс, солети, бисквити, вафли и пр.), тестени изделия и суха храна, неправилно приготвена храна и продукти с високо съдържание на целулоза, лютив вкус, подправки...

 При кърмачетата и малките деца за гастроезофагеална рефлуксна болест се говори, когато се наблюдава често повръщане и силна раздразнителност, плач, след хранене. Децата над 3-4 години могат да се оплакват от парене в областта на стомаха, неприятни усещания в корема и гърдите.
 


 

В повечето случаи при децата гастроезофагеалната рефлуксна болест се израства, но в други се налага терапия.


Оригването, паренето и обилното отделяне на слюнка при ГЕРБ се появяват в резултат на предвиждането на кисело стомашно съдържимо нагоре по хранопровода. Този рефлукс при децата се получава, тъй като мускулите на пръстена, затварящ стомаха – езофатеалния сфинктер, се отпускат „не когато трябва“ или той не се затваря плътно след приема на храна.


При повечето възрастни дори честият рефлукс не означава здравословен проблем. Като такъв се смята този, който води до силен дискомфорт и оплаквания след всяко хранене от киселини и парене, което се усеща в по-голяма област в горната част на тялото, гърдите, врата и гърлото.

NEWS_MORE_BOXПри бебетата с ГЕРБ, независимо дали са кърмени или хранени с адаптирана формула, се получава редовно връщане на храната от стомаха в хранопровода и понякога в устната кухина, което се отчита като повръщане или оригване със слюнка и съдържание на частици полусмляна храна.
 

 

В повечето случаи децата израстват гастоезофагеалния рефлукс между първата и втората си година. При деца с проблеми в развитието или неврологични заболявания, рискът при ГЕРБ е по-голям и е свързан с изявата и на други симптоми и развитие на усложнения.

 

Симптоми при гастроезофагеална болест


Паренето зад гръдната кост е най-честото оплакване при деца и тийнейджъри. Продължава около 2 часа, влошава се след хранене.
 

 

При кърмачетата и децата до 2-3 години се отчитат следните симптоми по време и след хранене:

  • често връщане на храна и повръщане,
  • задавяне или хъхрене, в случай на попадане на храна в трахеята,
  • оригване, придружено със съдържание на течности (слюнка) или връщане на храна,
  • обилно слюноотделяне, което продължава след първата година, за която то е типично,
  • отказ от хранене въобще или поемане на ограничено количество на хранене,
  • слабо наддаване на тегло.
     

 

Очаквайте скоро диагноза на ГЕРБ