Фибромиалгията е представлява хроничен болков синдром, който може да обхване мускулите, ставите и меките тъкани в организма. Болката често се съпровожда с локално възпаление, лесна уморяемост, нарушения в съня, главоболие и други.

 

Фибромиалгията е хронично състояние, но протича с обостряне и отслабване на оплакванията. Терапията цели главно намаляване на субективните болкови симптоми. Често се налагат промени в дневния режим, активността на детето, техники за справяне със стреса и други. Специфично лечение няма, но посредством тези методи може да се подобри качеството на живот и да се редуцират симптомите.


 

Какви са оплакванията?

Повечето деца с фибромиалгия се оплакват от мускулни болки, обикновено с тъп или горящ характер. Те често обхващат горната и долната част на тялото, а интензитетът им варира – от леки до много силни, нетърпими. Освен това се наблюдава повишена чувствителност в определени точки от тялото – на врата, между лопатките, раменете, гърдите, коленете, лактите. Лесната уморяемост е друго често оплакване.

 

Нарушен е нощният сън на детето поради болковия синдром и чувство за скованост, които през деня обикновено са по-слабо представени. Могат да са налице и някои други нарушения в съня, като синдром на неспокойните крака и сънна апнея.

 

Други, съпътстващи заболяването оплаквания, могат да включват:

 • Синдром на дразнимото черво;
 • Нарушения на паметта и концентрацията;
 • Главоболие;
 • Раздразнителност;
 • Тревожно разстройство;
 • Депресия.

 

Често се откриват провокиращи фактори, които влошават оплакванията и състоянието на детето. Те варират по характеристиката си и могат да включват от емоционален стрес до по-хладно и влажно време.

 

Какви са причините?

Не е ясна точната причина за състоянието. Според повечето лекари обаче се касае за нарушение на централната нервна система във възприятието за болка. Така мозъкът отроваря с чувство за болка на стимули, които обикновено не предизвикват болково възприетие (например стрес). Някои от случаите на фибромиалгия се отключват в резултат от инфекция, заболяване, физическо състояние, силни емоции. Вероятно участие вземат и генетични фактори, тъй като се открива известна фамилност при засегнатите лица.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Какво е лечението?

Не съществува специфична терапия за фибромиалгията. Има методи, чрез които се контролира болката и се подобрява качеството на живот на детето. Те включват промени в начина на живот поведенческа терапия и медикаменти:

 • Редовни упражнения. Те могат да доведат до засилване на болките в началото, но впоследствие обикновено имат положителен ефект. Важно е натоварванията да са регулярни и постепенни. Тренировките могат да включват разтягания и разпускащи упражнения.
 • Средства за справяне със стреса. Те могат да включват йога, масажи, акупунктура, дихателни упражнения и други.
 • Добър режим на сън и бодърстване. Добрият сън е едно от най-ефективните средства за справяне с болката. Хубаво е да се изгради добър режим – лягане по едно и също време, избягване на съня през деня, избягване употребата на кофеин и сладки храни непосредствено преди лягане. При някои деца може да помогне поведенческата терапия. Чрез нея се променя мисленето им във връзка със състоянието, научават се да избягват негативните мисли, разпознаване на тригериращите фактори и справяне с тях.

 

Ако болките продължават въпреки това, могат да се изпишат и някои медикаменти:

 • За облекчаване на болката. Това най-често са нестероидни противовъзпалителни средства, като ибупрофен и парацетамол.
 • Антидепресанти. Някои от тях се използват за облекчаване на болката, чувството за умора и подобряване на съня.
 • Антиепилептични медикаменти. Счита се, че някои от тях имат положителен ефект за облекчаване на оплакванията. Важно е да оказвате на детето емоционална подкрепа и ряазбиране. Говорете с него за оплакванията му и създайте общ план за справяне със състоянието.